Po cestách dobrých pastierov

 Každý kraj má symbol, ktorý je pre danú oblasť charakteristický. Liptov je známy svojimi tradíciami, predovšetkým v oblasti pastierstva a syrových výrobkov. Čo tak na sklonku jesene prejsť po ceste dobrých pastierov, spoznať ich tajné chodníčky, a aj keď bez kŕdľa oviec v pätách, prejsť si každodennú trasu liptovských pastierov?

 
Podľa odporúčaní portálu visitliptov.sk cestu začnite v Ružomberku návštevou Liptovského Múzea. Nabijete sa v ňom vedomosťami v expozícii prírody, archeológie, histórie a etnografie, kde sa oboznámite s cechmi a remeslami, ktoré pôsobili na tomto území v minulosti.
 
Po zhliadnutí neživých krás sa vyberiete cez obec Biely Potok do svetoznámeho Vlkolínca. Tu isto natrafíte na originálneho baču aj so svojimi zverencami. Vlkolínec ako živá obec pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry vám ponúkne nahliadnutie do spôsobu života našich predkov v minulosti, kedy pasenie oviec a dobytka bolo také samozrejmé a potrebné ako dnes návšteva supermarketu. V Roľníckom dome, do ktorého máte možnosť vstúpiť sa nachádza aj pôvodné zariadenie s množstvom užitočných potrieb na varenie a spracovávanie darov prírody.
Trasa pokračuje na vrch, ktorý bdie nad obcou Vlkolínec. Sidorovo sa nachádza vo výške 1099 m.n.m a je najvyšším hrebeňom Veľkej skaly. Nádherné panoramatické výjavy na Vlkolínec, západné Tatry, Roháče, Liptovské Tatry a aj Vysoké Tatry dojmú každého turistu.
 
Zo Sidorova môžete pokračovať na Vtáčnik, alebo na Malinô Brdo, z ktorého uvidíte okolité pohoria z vtáčej perspektívy. Z Malina Brda máte možnosť zbehnúť do Ružomberka po asfaltovej ceste na Kalváriu, alebo sa zviesť lanovkou priamo do strediska Hrabovo.
 
Po turistike si určite každý zaslúži odmenu v podobe pastierskych špecialít, ktoré v Ružomberku a jeho blízkom okolí nájdete na každom kroku v podobe štýlových kolíb, ktoré vo svojom menu ponúkajú tradičné slovenské jedlá ako sú bryndzové halušky, či droby.
 
Katarína Matušková