Plynatosť: Vyriešte tento problém raz a navždy!

Plynatosť, alebo problémy s nafúknutým bruchom trápia mnoho ľudí. Príjemné rozhodne nie sú. Prejavy nepominú len tak. Okrem niekoľkých pomocníkov z prírody je potrebné aspoň čiastočne upraviť životný štýl. Čo všetko môže priniesť úľavu?

Mäta prieporná
Nenáročná rastlina, ktorej sa darí v záhradke i kvetináči. Veľmi obľúbené sú čaje, ktoré sú vhodné na pitie počas celého roka. Pri problémoch s plynatosťou vypite dve šálky denne. Počas letných dni si pripravte osviežujúci ľadový drink alebo pridajte čerstvú mätu do šalátov.

Fenikel
Fenikel je jedným z najznámejším prostriedkom proti plynatosti. A vôbec má priaznivý vplyv na celú tráviacu sústavu. Ak sa rozhodnete piť čaj z feniklu, zároveň si doplníte dávky draslíka. Ak trpíte vysokým krvným tlakom, fenikel môže byť účinným pomocníkom pri jeho znížení.

Esenciálne oleje
V aromaterapii sa na liečbu nadúvania používajú esenciálne oleje ako bergamot, medovka, šalvia, koriander, aníz, rasca a harmanček. Stačí, ak niekoľko kvapiek nakvapkáte do pohára vody a vypijete. Konkrétny olej môžete aplikovať aj zvonku na oblasť brucha rozriedený napríklad kokosovým olejom. Pozor však na kvalitu esenciálneho oleja!

Propolis
Propolisová tinktúra sa v ľudovom liečiteľstve využíva veľmi dlho. V propolise je zastúpených mnoho cenných látok, preto propolis disponuje mnohými pozitívnymi účinkami na organizmus. Pri problémoch s nadúvaním potierajte propolisom brucho a užívajte dvakrát denne jednu čajovú lyžičku.

Rasca lúčna
Pri problémoch s nadúvaním sa odporúča piť čaj z rasce lúčnej. Na trhu je dostupný aj rascový olej, ktorý sa získava zo semien rasce. Konzumujte ráno nalačno i večer pred spaním jednu čajovú lyžičku tohto oleja.

Čo ešte pomáha?
Uvedené prírodné prostriedky síce prinášajú pri pravidelnom používaní úľavu, ale aj tak je potrebné upraviť celkový životný štýl. Dôležitú úlohu zohráva vyvážená strava, pitný režim a, samozrejme, dostatok pohybu. A pozor na stres, ktorý ovplyvňuje trávenie, a teda aj plynatosť.

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, marin