Plogging a jeho výhody pre telesné a duševné zdravie

Plogging môžeme jednoducho definovať ako beh spojený s upratovaním prírody. Ak ste ešte s touto činnosťou nezačali, prinášame vám zopár informácií, ktoré vás motivujú.

Ešte ste sa nestretli so slovíčkom plogging? Nevadí, možno vám niečo hovorí hygge alebo lagom, ktoré ku nám zavítali zo Škandinávie a sú spojené s cestou ku šťastiu. Plogging pochádza takisto z tejto oblasti Európy. Ide vlastne o trend v oblasti fitness, spojený so zberom odpadkov za behu. Keď sa na to pozrieme iba ako na tréning, tak je to beh s vykonávaním drepov a výpadov. Zbieranie odpadkov a ich následne vytriedenie je, samozrejme, obrovským prínosom pre prírodu.

Samotné slovíčko plogging je odvodené od joggingu a „plocka upp“, čo sa zo švédčiny preloží ako zdvihnutie.

Čo potrebujete na praktizovanie ploggingu?
Na plogging nepotrebujete žiadnu špeciálnu výstroj. Stačí vám pohodlné oblečenie a bežecké tenisky, v ktorých sa cítite dobre. Dôležitý je výber trasy vo vašom okolí. Je na vás, či si vyberiete les alebo breh rieky. Nezabudnite ani na rukavice a vrecúško (menšie či väčšie) na odpadky.

Nemáte kondičku? Nevadí!
Ak chcete byť ploggerom, neznamená to, že musíte nutne bežať! Aj chôdza sa počíta. Do tejto aktivity môžete zapojiť celú rodinu.

Plogging a jeho benefity
Je skvelým intervalovým tréningom
Intervalový tréning predstavuje kombináciu behu s funkčnými cvikmi, ako sú výpady či drepy, ktoré robíte pri zdvíhaní odpadkov. Intervalový tréning je jednotkou v spaľovaní tukov, pomáha budovať vytrvalosť a počas ploggingu spálite viac kalórií ako pri samotnom behu. Skvelé, čo poviete?

Prináša úľavu od stresu
Akákoľvek aktivita na čerstvom vzduchu je balzamom pre dušu. Prináša uvoľnenie po náročnom dni plnom stresu. Avšak plogging je tréning s vyššou intenzitou, čiže k uvoľneniu hormónov šťastia a eliminácii tých stresových dôjde zaručene. Zaplaví vás príjemný pocit nielen z cvičenia, ale aj z toho, že ste niečo urobili pre našu planétu.

Je prevenciou i prostriedkom na zmiernenie úzkostí
U mnohých sa dostavuje úzkosť napríklad pri zmene ročných období, najčastejšie po lete a na jar. Plogging, ktorému sa človek venuje niekoľkokrát do týždňa, je skvelý spôsob, ako úzkosti predchádzať alebo ju aspoň zmierniť. Od jari do jesene je pobyt na čerstvom vzduchu spojený aj s dopĺňaním vitamínu D – deficit tohto vitamínu má negatívny vplyv nielen na imunitu, ale aj na duševné zdravie človeka.

Dodáva sebavedomie
Kombinácia športu a „dobročinnej“ aktivity zvyšuje sebadôveru. Áno, aj zbieraním odpadkov a behom či chôdzou v prírode si môžete posilniť sebavedomie.
Mirka