Plnené zemiaky
1 kg väčších zemiakov
250 gramov bryndze
2 menšie alebo jedna väčšia cibuľa
1vajce
20 dg oravskej slaniny
10 dg syr eidam
petržlenová vňať
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode. Uvarené zemiaky ošúpeme a opatrne s malou lyžičkou vydlabeme vnútro. Vydlabané vnútro zemiakov dáme do misy a premiešame s bryndzou.
Pokrájanú cibľku orestujeme na oleji a pridáme pokrájanú oravskú slaninku. Premiešame s masou bryndze a zemiakov. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme jedno vajce a petržlenovú vňať. So zarobenou masou naplníme zemiaky.
Naplnené zemiaky poukladáme na vymastený plech vedľa seba. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, pred dopečením posypeme strúhaným syrom a pečieme ešte asi jednu minutu, kým sa syr na zemiakoch nezapečie. Upečené zemiaky podávame s rajčinovým šalátom alebo s uhorkami.