Plnené Croissanty

Počet porcií: 5
Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme

  • 30 dkg Liptovskej salámy Mecom
  • 250 ml teplého mlieka
  • 20 g droždia
  • 1 kávovú lyžičku cukru
  • 1 PL lyžicu hladkej múky
  • morská soľ
  • 150 g polohrubej múky
  • ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva
  • paradajkový pretlak
  • syr
  • sezam
  • vajíčko na potretie


Postupujeme:

Kysnuté cesto je potrebné pripraviť si pár hodín dopredu, no s našim návodom to zvládnete rýchlo a ľahko. Do 250 ml teplého mlieka pridáme 20g droždia. Ďalej pridáme 1 KL cukru. Pridáme lyžicu hladkej múky a premiešame. Všetko jemne osolíme morskou soľou. Pridáme 150g polohrubej múky a ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva. Vypracujeme si hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky a necháme ho kysnúť aspoň 2 hodiny.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozdelíme na trojuholníky, primerane veľké, aby sme ich vedeli naplniť a rolovať. Každý trojuholník potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme korením podľa voľby, pridáme salámu, syr a pripravené cesto opatrne zrolujeme.

Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 170 °C.

Užitočné rady o varení a veľa chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk.