Pleť a výživa
Zloženie stravy preukázateľne ovplyvňuje kvalitu činnosti jednotlivých orgánov a následne celého "súkolia" organizmu, a tak je pomerne logické, že ani koža nezostáva "mimo hru" a všetko, čo zjeme, sa odráža na jej kvalite. Do akej miery a ako rýchlo, to je, samozrejme, individuálna záležitosť; no v prípade mastnej pleti so sklonom k vyrážkam a v prípade suchej pleti bývajú reakcie ne "zlú" a "dobrú" stravu veľmi podobné.
Na základe konkrétnych skúsenosti klientiek dermatologických ambulancií a kozmetologických ústavov mohli odborníci skonštatovať, že:
Mastnej pleti so sklonom k nečistotám (vyrážkam a uhrom) neprospieva strava zložená z mäsa, bielej múky a bieleho cukru; teda výrobkov, ktoré sú hlavnou príčinou prekyslenia organizmu. Telo sa totiž prostredníctvom vylučovacích orgánov neustále snaží zbaviť toxických látok, ktoré ho zaplavujú; a keďže k vylučovacím orgánom patrí aj koža, jej stav nezostáva pri danom type stravy bez následkov.
Naopak, stav mastnej pleti zlepšuje konzumácia: listovej zeleniny, riedených zeleninových štiav, žltého ovocia, riedených ovocných štiav, jogurtov, tvarohu, obilných klíčkov a pivných kvasníc.
Suchej pleti so sklonom k šupinkám a vráskam možno predchádzať konzumáciou primeraného množstva nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch (sójovom, slnečnicovom, kukuričnom). Súčasťou jedálneho lístka by sa v prípade suchej pleti mali stať tiež: chren, listová zelenina, žihľava, oranžové, červené a čierne ovocie (čierne ríbezle a maliny).
Pre očistu každej pleti sa odporúča detoxikačná žihľavová kúra, ktorú si treba urobiť dvakrát do roka - na jar a na jeseň. Pozostáva z jednodenného pôstu a užívania vylisovanej riedenej žihľavovej šťavy - 3 krát denne za lyžicu.