Planetariánstvo – štýl stravovania, ktorý ovplyvňuje planétu

Pojmy, ako vegetarián, vegán či flexitarián, sú vám zrejme známe, avšak nie každý vie, kto je planetarián. Nemáte potuchy, o čo ide? Čítajte ďalej.

Vegetariáni nejedia mäso, vegáni ani živočíšne produkty v podobe mlieka, mliečnych výrobkov, vajíčok či dokonca medu. Flexitariánstvo je založené hlavne na príjme rastlinných potravín, avšak nebráni sa ani konzumácii tých živočíšnych. Flexitariáni sú v podstate občasní či častejší vegetariáni.

Planetariánstvo, ako napovedá samotný názov, je stravovanie, ktoré má pomôcť planéte. Dá sa definovať ako spôsob stravovania, ktorý je o vedomých rozhodnutiach založených na udržateľnosti a životnom prostredí. To však nie je všetko. Podľa správy publikovanej v časopise The Lancet je ďalším cieľom planetariánskej stravy nakŕmiť svetovú populáciu s 10 miliardami ľudí a znížiť celosvetový počet úmrtí spôsobených konzumáciou nezdravých pokrmov.

Ako vyzerá jedálniček pri planetariánskej strave?

Keď sa pozriete na zdravý tanier planetariánskej stravy, polovicu z neho tvorí zelenina a ovocie. Najväčšiu časť druhej polovice taniera predstavujú celé zrná a rastlinné zdroje proteínov, ako napríklad strukoviny. O niečo menšia je časť patriaca nerafinovaným rastlinným olejom. Najmenšie dieliky pozostávajú zo živočíšnych zdrojov bielkovín, mliečnych výrobkov, škrobovej zeleniny a pridaných cukrov.

Jedným z cieľov planetariánstva je znížiť spotrebu červeného mäsa, mliečnych výrobkov a s nimi súvisiacu spotrebu nasýtených tukov a rafinovaných cukrov.

Planetariánstvo sa dá prispôsobiť individuálnym potrebám a preferenciám

Ak si porovnáte planetariánsku stravu s vegetariánskou alebo vegánskou, zistíte, že je flexibilnejšia. To znamená, že sa dá prispôsobiť individuálnym potrebám a osobným preferenciám.

Vegetariánstvo a vegánstvo sú dvomi zdravými možnosťami v rámci planetariánstva, ale nie sú podmienkou. To znamená, že občasná konzumácia červeného mäsa, mliečnych výrobkov či rafinovaného cukru je v rámci tohto štýlu stravovania dovolená. Inak povedané, nemusíte byť vegetariánom či vegánom, aby ste robili niečo prospešné pre planétu.

Avšak z celosvetového hľadiska je potrebné k dosiahnutiu stanoveného planetariánskeho jedálnička znížiť konzumáciu červeného mäsa a cukru až o 50 percent. Naopak, je nutné zdvojnásobiť spotrebu orechov, ovocia, zeleniny a strukovín.

Kritici planetariánstva poukazujú na to, že nie je aplikovateľné na ľudstvo celej planéty a nerešpektuje kultúrne tradície. Pripomínajú aj to, že veľké rozdiely sú v stravovaní na jednotlivých kontinentoch. Napríklad zatiaľ čo v Severnej Amerike skonzumujú 6,5-násobok odporúčaného množstva červeného mäsa, v južných častiach Ázie jedia len polovicu z odporúčaného množstva.

Zdroj: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/eat-lancet-commission-summary-report/
Mirka