Pivný festival s kúpeľnou dychovkou

 

 

 

 

 

 

Priaznivci dobrej dychovky a dobrého piva si prídu na svoje v nedeľu 8.septembra 2024 v Bardejovských Kúpeľoch. V areáli pri kúpeľnej kolonáde sa bude  od 13.00 do 18.00 hod. konať tradičné podujatie tentoraz s názvom ,,PIVNÝ FESTIVAL S KÚPEĽNOU DYCHOVKOU.“ Podujatie začne slávnostný pochod mažoretiek s dychovým orchestrom Chemlon. Ďalej vystúpia o 13.15 h. dychová hudba VLAŠANKA, o 14.15 h. dychový orchester CHEMLON a MAŽORETKY, o 15.30 h. dychová hudba ORDZOVIANKA a o 16.30 h. dychová hudba NOVÁČANKA. Vstup je tradične zdarma. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

,,Začiatok jesene, pivo a dychovka idú k sebe, čo potvrdzuje aj tradícia nášho podujatia – je to taký malý festival. Ide o posledné tohtoročné väčšie podujatie pre širokú verejnosť organizované kúpeľmi. Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku rôznych dychových hudieb a na mažoretky. Nebude chýbať ani prezentácia viacerých druhov pív, radlerov i nealko značiek. Vstup je samozrejme  voľný. Už vlani a predvlani sme mali v pocovidovom období slušnú návštevnosť a pokiaľ vyjde počasie, počty milovníkov zábavy  a dobrých nápojov by mali ešte rásť. Ľudia sú opäť ochotní utrácať a Bardejovské Kúpele sú ideálnym cieľom jednodennej turistiky a rodinných výletov,“ konštatuje T.Šatanková.

Priaznivci zlatistého moku si budú môcť ochutnať značky Maurus, Krušovice, Heineken, Bradáč, Zlatý Bažant, Březňák, Bohém, Lagunitas.

Obľúbená jeseň v kúpeľoch

September a október patria v kúpeľoch tradične k najobľúbenejším obdobiam na pobyty v kúpeľoch. Počasie je príjemné, nie sú už horúčavy a hlavné kapacity kúpeľov sú vtedy obsadené. Celé jesenné obdobie (aj s babím letom) je vo všeobecnosti obľúbeným obdobím na návštevu kúpeľov a liečbu v nich, hlavne pre starších ľudí a rodiny. Kúpele ponúkajú rôzne typy akciových pobytov, vrátane tých pre rodiny s deťmi, kde je v cene stravovanie, ubytovanie a vstup do wellness. Je tu aj skanzen - najstarší na Slovensku, tenisové dvorce, krytá hala, preliezačky, minigolf, „kúpeľné singletracky“, kyslíková dráha, neďaleko je historické mesto BARDEJOV - pamiatka Unesco, hrad Zborov a mnohé iné atrakcie.  Bardejovské Kúpele priťahujú návštevníkov z rôznych kútov Slovenka.

Skoro plno

Tohtoročná letná kúpeľná sezóna bola úspešná a o kúpele bol záujem. Letné mesiace sa v obsadenosti pohybovali na úrovni 85%, čo je štandard pre toto ročné obdobie Vývoj sezóny je podobný ako minulý rok, ale bol badať zvýšený záujem o drahšie izby a vyšší štandard ubytovania. Napriek neľahkej situácii na Slovensku a v tvrdej konkurencii dovoleniek pri mori, zaznamenali Bardejovské Kúpele, a.s. za 1.polrok 2024 podobne priaznivé výsledky, ako za rovnaké obdobie vlaňajška. Počet prenocovaní dosiahol 106 524, čo bolo o 203 viac ako za prvý polrok 2023. Počet klientov sa zvýšil o symbolických 69 na tohtoročných 12 019.

Prečo práve Bardejovské Kúpele?

Bardejovské Kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele si vychutnávala na liečení v roku 1895 aj manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.