Pitie kávy predlžuje život

Neviete si bez kávy predstaviť život? Snažíte sa piť kvalitnú kávu a vychutnávate si ju niekoľkokrát denne? V tom prípade zbystrite pozornosť.

Pravidelné pitie kávy sa spája s mnohými benefitmi. Môžu za to najmä bohato zastúpené antioxidanty. Tentokrát sa vedci zamerali na súvislosť medzi pitím kávy a úmrtím zo všetkých príčin. Za zmienku stojí to, že rozlišovali, či ide o kávu sladenú cukrom, umelým sladidlom alebo nesladenú kávu.

Na mušku si zobrali viac ako 171 000 ľudí, ktorých vek bol v priemere 55 rokov. Sledovali ich niekoľko rokov, konkrétne v rozmedzí rokov 2009 – 2018. Zisťovali všetko o tom, koľko, kedy a akú kávu pijú. Dôležité bolo aj to, že pred začatím štúdie nemali žiadne srdcovo-cievne choroby a ani rakovinu.

Čo vedci zistili? Po rokoch sledovania účastníkov štúdie prišli vedci s niekoľkými zaujímavými závermi. Tí, ktorí konzumovali 1 a 4,5 šálok denne, mali nižšie riziko úmrtia zo všetkých príčin v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili. Podstatný je nasledovné zistenie – pravidelné pitie nesladenej kávy v akomkoľvek množstve znížilo riziko úmrtia o 16 – 21 percent. Zdá sa, že ešte lepšie na tom boli tí, ktorí holdovali jemne sladenej káve s jednou lyžičkou cukru. Dospelí s príjmom 1,5 – 3,5 šálky sladenej kávy denne mali až o 29 – 31 percent nižšie riziko, že zomrú z akejkoľvek príčiny.

Záver štúdie je teda taký, že striedma konzumácia nesladenej a mierne sladenej kávy (čerstvo uvarenej, instantnej, mletej, bezkofeínovej) je spojená s nižším rizikom úmrtia. To znamená, že 1 – 4 šálky kávy denne môžu byť prospešné pre zdravie a predlžovať život.

Káva predlžuje život a má aj ďalšie benefity

Káva patrí k najobľúbenejším nápojom na svete a je vďačným objektom skúmania vedcov z celého sveta. Aj preto je známych viacero ďalších zdravotných benefitov súvisiacich s pravidelnými pitím kávy.

Napríklad tí, ktorí pijú viac kávy, majú nižšie riziko vzniku cukrovky druhého typu. Jedna až dve šálky denne môžu pomôcť odvrátiť zlyhanie srdca. Okrem toho sa kofeín obsiahnutý nielen v káve dáva do súvislosti s prevenciou Parkinsonovej choroby. Čerešničkou na torte je to, že káva má ochranné účinky na pečeň, lebo napomáha udržaniu normálnej hladiny pečeňových enzýmov. Štúdie tiež naznačujú, že konzumenti kávy majú takmer o 30 percent nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Pravidelné pitie kávy tiež  predstavuje prevenciu pred vznikom Alzheimerovej choroby i mŕtvice.

Je káva pre každého?

Aj pri konzumovaní kávy platí – všetko s mierou. Množstvo do 4 šálok denne je považované za striedme. Ak trpíte refluxom, preferujte bezkofeínovú kávu. V prípade nespavosti sa vyhnite kofeínu v popoludňajších hodinách. Pri osteoporóze pite kávu s mierou, pretože nadmerný príjem kávy spôsobuje vylučovanie vápnika.

Mirka