Pite a myslite...

Pitný režim je vo svojej podstate vedome usmerňovaný príjem tekutín, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť myseľ, náladu a sústredenie. Vieme prečo je pitný režim dôležitý, poznáme princípy dodržiavania, ibaže často na to zabúdame.

Prečo dodržiavať pitný režim?
Dve tretiny hmotnosti ľudského tela tvorí voda. Mozog váži asi 1,3 kg a pozostáva až z 95 % vody. Nedostatočný príjem tekutín spôsobí dehydratáciu a tá má za následok smäd, bolesti hlavy, slabosť únavu a celkové zhoršenie nálady. V dôsledku dehydratácie sa výrazne znižuje koncentrácia – mozog je vyčerpaný, čo ovplyvňuje krátkodobú i dlhodobú pamäť a tiež motorické funkcie.

Koľko tekutín vypiť?
To je individuálne, množstvo prijatých tekutín ovplyvňuje vek, pohlavie, zdravotný stav, stravovacie návyky a teplota prostredia. Faktom je, že bez jedla vydržíme možno aj mesiac, bez pitia je to len pár dni. Organizmus dospelého človeka potrebuje priemerne denne okolo dvoch litrov čistej vody, na to by sa nemalo zabúdať a hlavne nečakať, kedy sa objaví smäd. Pocit smädu je už prvý stupeň dehydratácie. Dobre je zaužívať si tzv. vizuálne pitie – vidím, počítam a pomaly pijem – 8 pohárov (2,5 dl) denne zabezpečí predpokladané 2 litre.

Aké nápoje uprednostniť?
Základ pitného režimu by mala tvoriť voda, najlepšie z vodovodu, prípadne neperlivá voda a striedať ju s ovocnými džúsmi riedeným s vodou, alebo nesladenými čajmi. Polievky, mlieko, kávu do množstva prijatých tekutín nepočítame.

Kedy piť?
Odporúča sa začať ráno nalačno asi 0,5 litra, piť pomedzi jedlá, ale čo najmenej počas jedla. Neodporúča sa jedlo zapíjať a tiež piť krátko pred spaním, aby sa nenarušil spánok.
Dovoľme našej mysli pracovať pre nás, usilujme o lepšie dosiahnutie mentálnych schopností dodržiavaním pitného režimu. Okrem toho, že budeme mať myseľ bystrejšiu, telo bude výkonnejšie a pokožka žiarivejšia. Vari nestojí za to pár pohárov vody? Pite a myslite!

Autor: Anna Čunderlíková