Petra Toth: Šperky inšpirované slovenskou tradíciou

Inšpiratívny rozhovor s mladou a mimoriadne úspešnou dizajnérkou šperkov, ktorá vo svojom ateliéri Petra Toth Jewellery vytvára osobité doplnky na podčiarknutie ženskej krásy už od roku 2002. Jej výtvory s obľubou nosia dámy zo slovenského šoubiznisu, pre ňu však naďalej ostávajú prioritou zákazníčky z radov obyčajných žien.

 
Kedy a pri akej príležitosti ste v sebe objavili túžbu vyrábať šperky?
Ak sa poohliadnem dozadu k začiatku, šperky boli a sú zrejme mojím osudom, s ktorým som sa narodila. Pamätám si, že už ako malé dievčatko som si požičiavala maminu šperkovnicu a hrala som sa s perlovými náhrdelníkmi, kým sa mi ich podarilo roztrhnúť. Roztrhnutie som sa snažila pred maminou zakamuflovať, skúmala som ako sa dajú korále opäť navliecť, takže vlastne niekde tam sa to všetko začalo. Vzťah ku šperkom som mala od útleho detstva, fascinovali ma na príklad odlesky kryštálu a na svet som sa často pozerala cez brúsené fazetové sklíčko, ktoré som si zvesila dolu z kryštálového lustra, ktorý v tom čase mala doma moja babička.
 
Môžete laicky popísať, ako šperky tvoríte a čo vás pri tom inšpiruje?
Mojou inšpiráciou je slovenský ľudový ornament, ktorý som stvárnila v kolekcii „Slovenská Epopej“. Chcela som ju náležite stvárniť, vniesť do nej prvky typické pre našu kultúru, farebnosť a taktiež zakódovať do nej isté poslanie, nejakú „reč“.  Reč o časoch, ktoré k nám prichádzajú z čoraz väčšej diaľky, lebo dedičstvo tradícií a slovenského ľudového ornamentu starne rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Predsa: „Človek bez úcty k tradícii je ako strom bez koreňov, najmenší nápor ho ľahko vytrhne z podstaty“. Materiály používané v ateliéri Petra Toth sú zlato, striebro, ale aj oceľ a mosadz. Veľmi obľúbeným a priam až charakteristickým materiálom pre náš ateliér je kryštál v jeho nesmierne variabilnom prevedení či sa už jedná o spektrum farieb, alebo jeho foriem a rezov.
 
 
Čo ste vyrobili ako úplne prvé? Máte ten kúsok ešte odložený?
Mala som asi šesť rokov a mojím prvým počinom bola spona do vlasov ozdobená všetkým možným...V tom čase neboli dostupné veľmi kreatívne ozdoby, a tak som si vytvorila sponu podľa vlastných predstáv. Nakoniec som ju venovala kamarátke, škôlkarke, ktorá ju archivuje dodnes :) Vzťah k pekným veciam som však v sebe mala odmalička, vždy som rozoberala mamine staré šperky, snažila sa prísť na to, ako boli vyrobené a skladala som ich naspäť do pôvodného tvaru. Absolútne ma to fascinovalo, dokázala som sa touto činnosťou zabaviť aj na štyri, päť hodín a nepohnúť sa od šperkovnice. Mama s tým nemala najmenší problém, aspoň na chvíľu mala vďaka mojej vášni odo mňa pokoj :)
 
Vaše šperky boli neprehliadnuteľnými doplnkami pri prehliadkach viacerých slovenských módnych návrhárov. Spomeniete niektoré konkrétne, prípadne sa s nimi spájajú aj nejaké zaujímavé spomienky?
Spolupracujem s viacerými slovenskými módnymi návrhárkami. Každá z nich je úplne iná a obdivujem ich tvorbu. Nedovolím si nespomenúť Janku Gavalcovú, Janku Pištejovú, Zlaticu Hujbertovú, Aďu Pojezdálovú a v neposlednom rade pani Lýdiu Eckhardt. Dala mi príležitosť odprezentovať jednu z mojich prvých kolekcií krištáľových náhrdelníkov s názvom Evening Star na jej módnej prehliadke. Som jej za to dodnes vďačná. Lýdia Eckhardt je jeden z mála ľudí, ktorí pomáhajú mladým tvorcom na Slovensku. Naučila ma pokore, vzťahu k zákazníčkam, ktorý časom prerastá do priateľstva, jej ľudský prístup a čaro osobnosti ma zasiahol...
 
 
Pre posledné dva ročníky tunajšej súťaže krásy MISS UNIVERSE ste pripravili skutočne unikátne korunky pre víťazku. Ich podoba bola čisto vo vašej réžii?
Silvia Lakatošová mi absolútne dôveruje, jediné na čo som sa vopred pýtala bola farebnosť. Minulý rok sme vytvorili zlato farebnú korunku a tento rok zlato čiernu. Sú to veľmi netradičné farby na svetový štandard, ale v slovenskej ornamentike sú tieto kombinácie oveľa častejšie používané ako strieborné s bielym. V deň, kedy som dostala príležitosť vytvoriť korunku pre Miss Universe Slovensko 2013, celý deň snežilo a bol to pre mňa jediný svetlý moment, aký som v ten melancholický deň mala možnosť precítiť. Predstavila som si Miss ako “Bohyňu zimy a večného sna - Morenu”. V tom momente som si bola istá, že nová korunka bude stelesnením mojich pocitov o skrížení dvoch ciest, ktoré som v korunke pretvorila v symbol dvoch skrížených pletených vrkočov. Základ korunky tvorí štylizovaná tylová čipka z oblasti Kopčian, ktorá rastlinnými motívmi čiernych tulipánov, makovíc, rozmarínu a chmeľu vytvára “Čierno – zlatú oslavu”.
 
Mali ste už aj prehliadky, kde ste odprezentovali svoju tvorbu. Kedy sa môžeme tešiť na najbližšiu?
Mám za sebou neskutočné množstvo módnych prehliadok. Svoju prvú veľkú a samostatnú módnu prehliadku som mala pred 8. rokmi. Veľmi rada by som čoskoro usporiadala ďaľšiu. Momentálne pracujem na najnovšej kolekcii, ktorú odprezentujem na mojej samostatnej módnej prehliadke a vernisáži.
 
V slovenskom šoubiznise hádam neexistuje dáma, ktorá ešte na sebe nemala šperk od vás. Alebo sa mýlim?
:) ale určite by sa ich zopár našlo. Veľmi sa teším, že naše slovenské hviezdy nosia moje šperky. Ale vždy mi zostáva na pamäti, že najdôležitejšie sú pre mňa ženy, ktoré sa neobjavujú na titulkach časopisoch. Moje zákazníčky, ktoré sú mi verné už roky a dávajú mi veľmi pozitívnu spätnú väzbu.
 
 
Podelíte sa s nami o svoje ambície a ďalšie ciele?
Ja som vždy veľmi opatrná v ambíciach. Skôr idem krôčik po krôčiku. Aktuálnym cieľom nášho ateliéru je prezentácia šperkov v zahraničí a zmedzinárodniť predaj. Vyviezť našu nádhernú kultúru za hranice Slovenska, aby ju videl aj zvyšok sveta.
 
Radi by sme sa niečo dozvedeli aj o vašom súkromí. Čo robíte vo voľnom čase a aké sú vaše záľuby?
Kedže som rodená Bratislavčanka, ktorá sa presťahovala na vidiek, začala som žiť vidiecky život a neviem sa ho nabažiť. Chováme psov, pestujeme ovocie, zeleninu a bylinky. Naučili sme sa vyrábať vlastné vínko. Okolo domu, záhrady a vinohradu je vždy toľko práce, že sa človek nevie zastaviť. Ale sú to príjemné činnnosti. Uvedomíte si pri tom skutočnú podstatu života, vidíte, ako stojí čas a pritom sa ročné obdobia striedajú neuveriteľnou rýchlosťou. Je to obrovský kontrast oproti svetu šoubiznisu, v ktorom pracujem. Myslím si, že iba málokto dokáže ten kontrast tak intenzívne precítiť ako ja.
 
Autor: Andrea Zummerová 
 
Zdroj foto: Archiv Petra Toth