Pečený roastbeef s omáčkou chimichurri, zemiakmi a zeleninovým šalátom
Čas prípravy: 2,5 hodiny + 24 hodín na marinovanie
Pre 4 osoby potrebujete:
Mäso:
• 50 g Kotányi Gril Chimichurri
• 100 ml olivového oleja
• 1 kg hovädzieho roast beef, v celku
• približne 30 ml bylinkového octu
Zemiaky:
• 800 g baby zemiakov
• 2 PL čerstvého nasekaného rozmarínu
• 2 PL olivového oleja
Šalát:
• 1 hlava zeleného listového šalátu (alebo rukoly)
• 50 ml olivového oleja
• šťavu z 1 citróna
• 1 PL Kotányi krájanej pažítky
Morskú soľ Kotányi v mlynčeku
Návod na prípravu:
1. Na marinádu zmiešajte prípravok Kotányi Gril Chimichurri s olivovým olejom. Hovädzie mäso vložte do veľkého mraziaceho vrecka a pridajte polovicu marinády. Vrecko s mrazničkou niekoľkokrát pretrepte, kým nie je mäso úplne obalené. Potom vložte na 24 hodín do chladničky.
2. Nasledujúci deň vyberte mäso z chladničky jednu hodinu predtým, ako ho budete chcieť pripraviť. Potom mäso preložte na rozpálený gril a krátko a rovnomerne grilujeme z oboch strán. Mäso premiestnite z priameho ohňa na grile a nechajte ho asi jednu hodinu dopiecť. Teplota vo vnútri mäsa by mala byť približne 56 ° C (133 ° F).
3. Zemiaky predvaríme v slanej vode 10 minút, scedíme a prekrojíme na polovice. Zemiaky zmiešajte s rozmarínom, olivovým olejom a trochou morskej soli. Zemiaky grilujte na grilovacej panvici (alebo grile) 20 minút na nepriamom ohni.
4. Listový šalát umyte a zmiešajte s olivovým olejom, citrónovou šťavou, pažítkou a trochou morskej soli.
5. Mäso nechajte 10 minút odpočívať. Zvyšok marinády chimichurri zmiešajte s octom, aby ste vytvorili omáčku.
6. Mäso nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme omáčkou chimichurri. Podávame so zemiakmi a šalátom.
TIP: veľké kusy mäsa (<1 kg) by ste mali marinovať približne 24 hodín, zatiaľ čo menšie kúsky (150 g až 250 g) stačí marinovať približne jednu hodinu.