PAŽÍTKA A VITAMÍN C

V úžitkovej záhradke sa snažíme dopestovať čo najviac druhov zeleniny. Pažítka patrí medzi potrebné i obľúbené v každej domácnosti a predsa ju nájdeme len v máloktorej záhradke, aj keď jej pestovanie je veľmi jednoduché.

Mali by sme sa usilovať dopestovať dostatok zeleniny pre vlastnú potrebu a z roka na rok zvyšovať jej spotrebu. Otáznym zdrojom vitamínu C zostávajú zimné mesiace. Hlavnou príčinou jeho nedostatku sú pomerne vysoké náklady pri pestovaní zeleniny v tomto období. Pažítka je jednou z mála zelenín, ktoré môžu pokryť nedostatok vitamínov v ľudskom organizme v zimnom a predjarnom období. Mnohí záhradkári vedia o pažítke, že pochádza zo Strednej Európy, kde sa nachádza na brehoch riek a skalnatých stráňach, že je aromatická, obsahuje tak ako všetky druhy Allium (cesnak, cibuľa a iné) alysulfidy, ktoré spôsobujú ej charakteristickú vôňu. Obsahuje aj biokatalyzátory (najmä enzýmy), z vitamínov najmä C, B1, B2, cukry, karotén a minerálne látky.

Ak nezískame hotové rastliny, vypestujeme ich zo semena, ktoré husto zasejeme. V októbri vyberieme rastliny zo zeme, trsy rozdelíme, zrežeme a skrátime korene a zasadíme do črepníkov. Dáme do bezmrazej pivnice. Postupne dávame črepníky k oknu do kuchyne, zavlažujeme a prihnojujeme dusíkom a draslíkom. Na jar dáme rastliny opäť do záhrady. Pažítku by sme mali konzumovať v období, keď je nedostatok inej zeleniny.