Päť krokov k nádhernému adventu a ako sa z toho všetkého nezblázniť

Každý rok je to rovnaké. Po tajomnom Halloweene sa okolie rozžiari vianočnými svetielkami a na námestiach sa objavia stánky ponúkajúce medovinu, trdelník a ďalšie dobroty. Adventný čas je skrátka čarovný. Že sa vám to nezdá? Možno je to preto, že ho trávite viac v nákupných centrách, namiesto aby ste si užívali jedinečnú atmosféru. Premeňte klišé na realitu. Poobzerajte sa okolo a na chvíľu spomaľte. Vianoce sú predsa sviatky aj pre dospelých.

Deľba práce pri vianočnom pečení

Už od novembra nervózne premýšľate, z koľkých dávok napečiete minimálne desať druhov vianočného pečiva? A nie je to zbytočné? Na pečenie rozhodne nemusíte byť sami. Ak spoločné chvíle pri doske na pečenie ešte nepatria medzi vaše rodinné tradície, určite ich tam zaraďte. Pečenie bude nielen odsýpať, ale vytvoríte si nezabudnuteľné spomienky s maminkou, súrodencami, deťmi či vnúčatami. Pripravte cesto a potom rozdeľte vykrajovanie, stráženie rúry aj natieranie marmeládou medzi ostatných. Pomoc s pečením totiž podnieti detskú kreativitu, predstavivosť aj zručnosť! K tomu si uvarte obľúbený horúci nápoj a nechajte čas plynúť.

Veľké upratovanie do jari počká

Naozaj je nevyhnutné mať v decembri umyté okná? Aj tak budete mať pred Vianocami dosť povinností, tak prečo si pridávať ďalšiu prácu. Zamerajte sa na úplne základné upratovanie a sústreďte sa skôr na to, ako a čím ponúknete svojich hostí. Verte, že drobné chuťovky a dobré pitie ich bude zaujímať viac ako vyleštené zrkadlá či umytá podlaha.

 

 

Tip na rýchle občerstvenie: Nestíhate a za dverami už stepuje návšteva? Dospelákom pripravte napríklad pečené chlebové chipsy s lososovou pastou a deťom naservírujte jednoduché cupcaky, pri ich zdobení HARIBO cukríkmi sa navyše aj  zabavia.    

 

 

Myslite dopredu a ekologicky

Ak sa ešte stále trápite s obiehaním predajných miest stromčekov a následnou náročnou prepravou domov, zabudnite na to. Napadlo vám niekedy, koľko stromčekov takto každý rok zbytočne vyschne? Uľahčite si čas aj prácu a nechajte si priviezť a po sviatkoch odviezť živý stromček v kvetináči. Vyberte
si typ aj veľkosť vianočného stromčeka, ktorý bude zdobiť vašu obývačku po celé sviatky. Vianoce sú okrem iného obdobím dobrých skutkov, tak využite možnosť odvďačiť sa prírode.

Tip: Aby ste mali istotu, že stromček neutrpí teplotný šok, pokúste sa ho mať doma maximálne 5 dní.
Vianočné trhy bez davov

Ak ste sa práve zhrozili nad vidinou preľudnených vianočných trhov, tak ju zase vyžeňte z hlavy. Tentoraz vyvezte deti na výlet napríklad do najbližšieho menšieho mesta. Tamojšie trhy a atmosféra budú určite rovnako krásne a koncentrácia ľudí podstatne menšia, než vo veľkých mestách. Ak ste s rodinou ochotní investovať do cesty aj dlhší čas, zvoľte trhy na viedenskom námestí Rathausplatz. Okrem dobre zásobených stánkov s typickým vareným vínom (Gluhwein) či horúcou čokoládou, vafľami, pečenými gaštanmi a ďalšími dobrotami tu nájdete aj krásne klzisko s veľkosťou 3 000 m².

Späť do minulosti

Ak sa vám zdá, že kúzlo Vianoc, o ktorom sa hovorí, už dávno vyprchalo a už to nie je „to čo to bývalo“, urobte ten krok a pripomeňte si naozaj staré zvyky. Všetci poznáme tradičné liatie olova, krájanie jabĺčok a púšťanie škrupiniek po vode, ale vedeli ste, že v minulosti sa obväzovali nohy stola, aby rodina zostala spolu? Že dievčatá zbierali deväť končekov od vianočiek, aby sa vydali? A že sa v prírode vešali jablká, mrkvy a oriešky pre zvieratá? Dodajte Vianociam opäť ten starý nádych, ktorý im patrí. Inšpirujte sa napr. zimou Josefa Ladu a predovšetkým sa vyberte do prírody. Ako drobná pochúťka do vrecka skvele poslúžia napríklad mini balenia z vianočnej edície cukríkov HARIBO Merry Christmas Minis. 

Produktový tip
Spoločnosť HARIBO si pro malých aj veľkých milovníkov sladkostí pripravila tematickú kolekciu svojich najslávnejších cukríkov. V balení HARIBO Merry Christmas Minis tradičné obľúbené medvedíky vystriedali vianočné motívy. Môžete tak ovocné želé rozličných tvarov s príchuťou jablko, čierna ríbezľa, baza čierna, pomaranč, kiwi alebo citrón. Spoločnosť HARIBO patrí k overeným a celosvetovo obľúbeným výrobcom cukroviniek. Gumových medvedíkov vyrába už od roku 1920.
Bežná regálová cena za balenie HARIBO Merry Christmas Minis 250 g je 2,59 €.