Päť dôvodov, prečo je prospešné piť víno

Elixír zdravia, záruka dlhovekosti aj ochrana pred rakovinou. Víno je takmer univerzálny všeliek, ktorý navyše skvele chutí. Ale ako každý liek, i víno sa musí brať a teda piť s mierou.

Víno posilňuje imunitu
Ľudia, ktorí každý deň pijú malé množstvo vína, sú menej chorí. Je to dané tým, že víno má antivirálne a antibakteriálne účinky. Vďaka obsahu trieslovín, podporuje funkciu imunitného systému. Telo dokáže lepšie ubrániť aj chrípke a rôznym virózam.

Znižuje riziko ochorenia Alzheimerovou chorobou
Americkí lekári zistili, že vďaka látke resveratrol znižuje pitie vína riziko ochorenia Alzheimerovou chorobou. Jeden až dva poháre vína denne vraj  znížia riziko »Alzheimera« až o 23 percent. Ale naopak, nadmerné pitie vína  zvyšuje riziko demencie a porúch mozgu.

Víno pomáha predísť infarktu aj cukrovke
Ak pijete víno pravidelne máte až o  päťdesiat percent väčšiu šancu, že sa vyhnete infarktu.  Okrem toho pohárik vína denne  tiež znižuje riziko cukrovky. Víno potom pomáha aj tým, ktorí už cukrovku majú. Tí by ale mali piť suché víno s nízkym obsahom cukru.

Lepšie sa s ním chudne
Držíte diétu? Tak ak si nedokáže odpustiť dúšok niečoho dobrého, siahnite po víne. Má totiž nižší obsah cukrov než napríklad pivo. Dôležité  ale je vybrať si to správne - teda ľahké a suché biele vino. Jeden pohára má približne 106 kalórií. Navyše víno uľahčuje aj trávenie tukov a ďalších látok nerozpustných vo vode.  Mimochodom, vedeli ste, ze pohárom vína môžete po náročnom športovom výkone smelo nahradiť iontový nápoj? Takýto trik používa napríklad aj Vladimíra Ollé, bežkyňa ultra maratónov a zároveň  majiteľka vinárstva Chateau Rubáň

Víno predchádza kôrnateniu ciev
Popíjanie vína pomáha predchádzať kôrnateniu ciev a vzniku trombóz. Ochrancom ciev je opäť resveratrol, ktorý viaže molekulárny kyslík a znižuje tvorbu okysličeného lipoproteínu, ktorý môže za kôrnatenie ciev a vznik trombóz. Flavonoidy, ktoré tiež víno obsahuje, dokonca dokážu rozpustiť už vzniknutú krvnú zrazeninu.