Paska – veľkonočný chlieb

1 bochník

Zloženie
Na cesto

  • 340 g múka hladká
  • 1 balíček Droždie Dr. Oetker
  • 0,5 KL soľ
  • 20 g cukor
  • 50 g maslo zmäknuté
  • 130 ml mlieko vlažné
  • 1 PL voda vlažná
  • 1 ks vajce

Na potretie

  • 1 ks vajce

Okrem toho potrebujeme

  • potravinárska fólia
  • tortová forma (ø 20 cm)
  • Droždie Dr. Oetker

Príprava:
Celkovo: 185 min
Príprava: 20 min
Doba pečenia: 45 min
Odpočinok: 120 min

Postup:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.

2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a oddelíme množstvo cesta veľké asi ako vajce. Zo zvyšného cesta vytvarujeme bochník a vložíme ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Kúsok cesta rozdelíme na 4 dieliky a vyvaľkáme z neho valčeky. Vždy z dvoch vytvoríme vrkoč. Vrkoče položíme na povrch chleba do tvaru kríža. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi hodinu kysnúť.

3. Povrch cesta potrieme pomocou pierka rozšľahaným vajcom po celej ploche. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Doba pečenia: asi 45 minút; Elektrická rúra: 180 °C; Teplovzdušná rúra: 160 °C

4. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

Náš tip:Pasku podávame ako prílohu k rôznym pochutinám, prípadne ako plátky natreté maslom a džemom.

Zdroj: Dr. Oetker

Zdroj foto: Dr. Oetker