Paska – veľkonočný chlieb
1 bochník
Zloženie
Na cesto
- 340 g múka hladká
- 1 balíček Droždie Dr. Oetker
- 0,5 KL soľ
- 20 g cukor
- 50 g maslo zmäknuté
- 130 ml mlieko vlažné
- 1 PL voda vlažná
- 1 ks vajce
Na potretie
- 1 ks vajce
Okrem toho potrebujeme
- potravinárska fólia
- tortová forma (ø 20 cm)
- Droždie Dr. Oetker
Príprava:
Celkovo: 185 min
Príprava: 20 min
Doba pečenia: 45 min
Odpočinok: 120 min
Postup:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a oddelíme množstvo cesta veľké asi ako vajce. Zo zvyšného cesta vytvarujeme bochník a vložíme ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Kúsok cesta rozdelíme na 4 dieliky a vyvaľkáme z neho valčeky. Vždy z dvoch vytvoríme vrkoč. Vrkoče položíme na povrch chleba do tvaru kríža. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi hodinu kysnúť.
3. Povrch cesta potrieme pomocou pierka rozšľahaným vajcom po celej ploche. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút; Elektrická rúra: 180 °C; Teplovzdušná rúra: 160 °C
4. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Náš tip:Pasku podávame ako prílohu k rôznym pochutinám, prípadne ako plátky natreté maslom a džemom.
Zdroj: Dr. Oetker
Zdroj foto: Dr. Oetker