Parížan
Potrebujeme:
Cesto: 4 vajcia, 300 g práškového cukru, 150 ml vody, 150 ml oleja, 200 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva,1 PL kakaa
Krém: 2 šľahačky, 1čokoláda, 1PL práškového cukru, ríbezľový džem na potretie, kakao na posypanie
Postup:
1. Deň vopred si pripravíme krém. Uvaríme šľahačky s čokoládou a cukrom, necháme ich vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľáháme z chladnej hmoty hustý krém.
2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, primiešame olej, vodu, kakao a múku s práškom do pečiva. Na záver zľahka pridáme sneh vyšľahaný zo 4 bielkov. Pripravenú masu rovnomerne vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
3. Upečený koláč potrieme ríbezľovým džemom a vychladnutý koláč šľahačkovým krémom. Povrch zákuska ozdobíme preosiatym kakaom a dáme do chladu.