Parené buchty
Zoberte hrniec, do neho namerajte 2 deci horúcej vody z teplého kohútika a zo sliepočky tam čľapnite dve vajcia. Bez škrupulí.
Nasypte dve pollyžičky soli.
Pol kila polohrubej múky.
Trochu droždia. Droždie môžete koštovať, ale niečo by malo zostať aj na buchty. Z tejto gebuziny robotom alebo ručným miešaním varechou vytvorte cesto.
Cesto nech je pomerne husté. Podľa potreby ešte dosýpajte múku tak, aby z cesta bola veľmi kompaktná hmota.
Hotové cesto zakryte a nechajte zhruba 15 minút odpočívať v teple.
Na zvyšky sa vrhnite jazykom, zobákom, handrou, čímkoľvek, ale hneď. Po zaschnutí sa veľmi ťažko čistí.
Zatiaľ čo cesto kysne, pripravíme plnku. Komu sa nechce, nemusí – buchty netreba nutne plniť. Ak ste však muž a nemáte doma polovičku, robte hneď dvojnásobnú dávku plnky.
Plnka
Rozkrájajte pol masla a dajte do taniera s trochou cukru.
Ak je maslo z chladničky úplne tuhé, vezmite infralampu a namierte ju na chvíľu.
Miro Veselý