Paradajková polievka
Potrebujeme:
- všetku koreňovú zeleninu,
- paradajkový pretlak,
- čerstvé paradajky alebo konzervované paradajky v celku,
- cukor 1 malú lyžičku,
- korenie biele alebo čierne,
- soľ,
- cesnak,
- cibuľu,
- ocot na dochutenie,
- olivový olej,
- tvrdý syr na postrúhanie
Ako na to:
Všetky prisady dáme do hrnca, vrátane cibule a cesnaku a varíme do mäkka. Ak sa odparí viac vody, prilejeme do hrnca vodu podľa potreby. Keď je zelenina mäkká, polievku odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Po vychladnutí vyberieme z polievky zeleninu a rozmixujeme na kašu. Kašu vlejeme späť do hrnca a poriadne premiešame. Ak je polievka veľmi hustá pridáme vodu a necháme ešte raz prevrieť. Podávame ju horúcu s postrúhaným tvrdým syrom.