Pagáče z karu, mastné, ale strašne dobré
1 kg hladkej múky
kocka droždia
3-4 stredne veľké uvarené zemiaky
soľ
voda
Urobíme redšie cesto, ktoré necháme nakysnúť. Cesto roztiahneme na obdĺžnik a na dve tretiny natrieme 20 dkg pomletých škvariek, postrúhame jednu Heru, pol masla, 5 dkg údeného syra, posolíme a preložíme a necháme 10 minúť odpočinúť. Vyvaľkáme a znovu preložíme, necháme odpočinúť (celé opakujeme trikrát).
Vyvaľkáme na 1,5 – 2 cm a vykrajujeme pagáče, potrieme rozšľahaným vajcom so soľou. V dobre vyhriatej rúre upečieme.
Po upečení pagáče nožom podvíhame, ale necháme vychladnúť na plechu, aby si pobrali naspäť mastnotu.
Minipagáčiky alebo tiež Syrokrémové mandličky (čerstvé 14 dní)
40 dkg hladkej múky špeciál
25 dkg masla (Hera alebo Palmarin)
2 žĺtky
3 lyžice kyslej smotany
1 lyžička soli
štvrť prášku do pečiva
dva kusy Syrokrému
10 dkg solených arašidov
1 vajce na potretie
Všetky prísady (okrem arašidov a vajca na potretie) zmiesime na vláčne cesto, rozvaľkáme na 3 mm a malou formičkou vykrajujeme ovály alebo kolieska. Poukladáme nahusto na plech, potrieme posoleným vajcom, na každý dáme pol orieška a znovu potrieme.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Tvarohové pagáče
250 g tvarohu
1 Hera
1/4 kg hladkej múky
2 žĺtky
kávová lyžička soli
(prípadne korenie)
Spravíme cesto, necháme oddýchnuť. Vyvaľkáme na 1,5 – 2 cm, malým pohárom vykrajujeme pagáčiky. Pred pečením potrieme žĺtkom.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Soňa B. Karvayová