Ozvláštnite chuť dezertov prírodnými vanilkovými produktmi
Vanilka disponuje s azda najpríjemnejšou arómou spomedzi dochucovadiel. Je nezameniteľnou súčasťou takmer všetkých sladkých koláčov a chutných dezertov. Mnohí z nás však v kuchyni používame len umelú náhradu vanilky vo forme vanilínového cukru. Ten kvalitou, chuťou a vôňou nesiaha pravej vanilke ani po päty. Objavte s nami originálne vanilkové produkty, ktoré si určite zamilujete aj vy.
Dvojaké použitie vanilkového struku
Predmetom zberu rastliny vanilky sú jej struky. Práve v nich je ukryté bohatstvo, s ktorým sa môže rastlinka hrdiť. Vanilkové struky sú vysoko aromatické a dokážu veľmi jednoducho odovzdávať svoju vôňu a chuť iných potravinám. Pri ich použití v kuchyni struk pozdĺžne rozrežte a nožíkom vyberte jeho obsah, ktorý môžete použiť pri príprave koláčov, krémov, kokteilov či iných dezertov. Takto využitý vanilkový struk však nikdy nevyhadzujte a vložte ho napríklad do fľaše s mliekom alebo do nádoby s cukrom. Už po chvíli z nich môžete mať chutné vanilkové mlieko či cukor, ktorý môžete používať namiesto vanilínového.
Originálna vanilka kedykoľvek k dispozícií
Vanilkové struky môže v kuchyni nahradiť napríklad vanilkový prášok. Ten je vyrobených z namletých vysušených strukov vanilky Tahini. Tento prášok je naozaj praktický na použitie, pretože ho môžete kedykoľvek prisypať do pripravovaného jedla, pričom balenie vám pri správnom skladovaní vydrží naozaj dlho. Je potrebné len zamedziť jeho kontakt so vzduchom. Vanilkový prášok sa výborne hodí okrem klasického použitia vanilky napríklad aj ako ochucovadlo grilovaného ovocia.
Vanilková pasta ako čerešnička na torte
Nezvyčajným vanilkovým produktom je vanilková pasta. Tá kombinuje dva druhy vanilky, a to Bourbon a Tahitensis, čo jej dodáva neopakovateľnú a silnú vanilkovú vôňu, no najmä intenzívnu chuť. Pasta je spojením vanilkového extraktu s vanilkovým práškom, ktoré sú spoločne vypracované na jemnú hmotu konzistenciou podobnú sirupu. Vanilkovyobchod.sk vám odporúča vanilkovú pastu ako zaujímavý tip na ochutenie műsli, ovocných pohárov či ako tzv. čerešničku na torte akýchkoľvek sladkých dezertov. Zároveň si môžete vytvoriť prírodný vanilkový jogurt tým, že zmiešate lyžičku vanilkovej pasty s bielym jogurtom.