Ovocie a zelenina

Ríbezle
Drobné guľôčky červených a bielych i čiernych ríbezlí obsahujú flavóny, ktoré udržiavajú cievy a žily vo vynikajúcej kondícii a pomáhajú pri problémoch s črevami.
Podobne ako brusnice zabraňujú aj ríbezle infekcii močových ciest a liečia zápal. Sú bohaté aj na biotín, ktorý zlepšuje kvalitu vlasov, a na betakarotén.

Brokolica
Mysleli ste si, že betakarotén je len v červených, žltých a oranžových plodoch? Brokolica obsahuje betakarotén, céčko a kyselinu listovú vo vzácne vyváženom pomere, ktorý blahodarne vplýva na bunky v organizme. Ak ju sparíte, nestratíte z nej ani jeden vitamín.

Grapefruit
Ružový grapefruit v horúcom lete osvieži, dodá telu potrebné céčko a slušnú dávku betakaroténu.

Rebarbora
Rebarbora ako jedna z mála zelenín skrýva žalostne málo vitamínu C. Zato vitamínov B, betakaroténu, niacínu a kyseliny listovej má na rozdávanie. Obsahuje aj mangán, draslík a vlákninu, vďaka ktorým ľahšie schudnete. Je jednoduchšie, ak betakarotén prehltnete v tabletke alebo sa ním natriete, no príroda je príroda. Betakarotén ochráni pleť pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú slnením, dodá jej zlatohnedý nádych a zabráni predčasnému tvoreniu vrások. Bojíte sa, že ak sa betakaroténu prejete, koža vám zoranžovie? Tak tejto fáme neverte.

Šípky

bránia telo pred prechladnutím, odbúravajú únavu a vyčerpanosť. V lete navyše oceníte ich silu v boji so zápalom močových ciest a mechúra. Okrem vitamínu C, ktorým sú napumpované, majú aj úctyhodnú dávku betakaroténu a 4 percentá minerálov.

Čím tmavšia, tým bohatšia! Podľa vedcov obsahuje 100 gramov mrkvy 8 gramov betakaroténu.

Melón
Nenechajte sa zmýliť farbou. Červený melón neobsahuje ani za mak betakaroténu, zato cukrový melón so sýtooranžovou dužinou je ním nadupaný!