Osviežujúcu chuť dodáva minerálkam CO2
Pivári to poznajú - dobré pivo má mať ,,říz“. Do slovenčiny sa to prekladá ako ,,rezkosť“, ale to už nie je tak výstižné. Správny ,,říz“ dodáva pivu oxid uhličitý (CO2), známy ako aj kysličník uhličitý, čo sa však nemá používať. Pokiaľ má pivo a aj ostatné nápoje (šampanské, sóda, koly, malinovky,...) dostatok CO2, jeho uvoľňovanie počas popíjania vyvoláva pocit sviežosti, sýtosti nápoja a zvýrazňuje jeho chuť.
CO2 však nie je len o chuti - má svoj význam aj pri trávení. Pri rozpustní vo vode vytvára slabú kyselinu uhličitú (odtiaľ pomenovanie typu minerálky ako kyselka, lebo má kyslastú chuť). Oxidom uhličitým nasýtené nápoje pomáhajú hlavne pri trávení, prinášajú i pocit úľavy po ťažkom jedle. Vynikajúcou alternatívou rôznych umelých a presladených nápojov, navyše bezalkoholickou a nekalorickou, je svetoznáma minerálka Vincentka. Ide o 100% prírodný produkt, bez akýchkoľvek dodatočných prísad. Informuje o tom riaditeľ Vincentky, a.s. Jan Šumšal.
Kyselina uhličitá (https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_uhli%C4%8Dit%C3%A1)
Kyselina uhličitá (H2CO3) je veľmi slabá anorganická kyselina. Vzniká rozpúšťaním oxidu uhličitého vo vode. Čistá kyselina uhličitá v bežných podmienkach nie je známa. Nachádza sa v sýtených nápojoch. V roztoku oxidu uhličitého vo vode je iba veľmi malé množstvo kyseliny uhličitej (aj to ionizovanej do prvého alebo druhého stupňa), väčšinu molekúl tvorí nezreagovaný oxid uhličitý, ktorý je s kyselinou uhličitou v chemickej rovnováhe: CO2 + H2O ⇌ H2CO3
Odkiaľ sa vzal CO2 vo Vincentke?
Vincentka je pôvodom morská voda, uzavretá po milióny rokov už od treťohôr v podzemí Luhačovíc. Kde sa teda v pôvodne morskej vode vzal oxid uhličitý? Nuž tam, kde vo všetkých kyselkách - z hlbín zeme ho dodala sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou. Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a následne sa CO2 v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky.
Najstaršia voda
Pôvodom je Vincentka vlastne zvyšková morská voda z pravekého treťohorného mora, ktorá zostala uväznená medzi vrstvami hornín pod Luhačovicami. Z hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a riedi sa obyčajnou podzemnou vodou. Pri svojej ceste na povrch prechádza rôznymi vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú škálu prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody. Geologické podložie širokého okolia Luhačovíc tvoria flyše (račanská jednotka magurského flyšu). Sú charakteristické striedajúcimi sa vrstvami pieskovcov, zlepencov a ílovcov. Tie sú značne nepriestupné pre vodu, vďaka čomu došlo v hĺbke k uchovaniu zvyškovej vody treťohorného (pleistocénneho) mora. Tektonické poruchy v nepriestupných horninách (nezdenický zlom v širšom okolí Luhačovíc) však umožňujú výstup vôd k povrchu.
Najširšie indikácie na liečbu
Vincentka je označovaná tiež ako „liek našich babičiek“. Jej liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Pôsobí na niekoľko okruhov zdravotných problémov. Obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene, diabete mellitus, chronickej pankreatitíde. Pomáha regenerovať aj vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch. Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť na prevenciu zubného kazu u detí (0,25 l denne) a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív.
Kedy je CO2 vo Vincentke vhodný, kedy nie?
,,Jednoduchšie je vymenovať tie prípady, kedy CO2 nie je pri užívaní Vincentky žiadúci, alebo je zbytočný. Ide predovšetkým o aplikácie súvisiace s dýchaním a preplachovaním dutín. Vtedy je CO2 niekedy nadbytočný, lebo dráždi a štípe. Aj preto sa na preplachovanie čelových, nosných a prínosných dutín používa prípravok VINCENTKA NASALIS, ktorý je koncentrátom Vincentky a je zbavený CO2. Podobne je to aj v prípade nosných sprejov a inhalovania, vtedy je Vincentka z dlhšie otvorenej fľaše vhodnejšia.
Samotná fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo CO2 v zdroji kolíše napríklad v závislosti na ročnom období. My sa snažíme udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l a to tým spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho odčerpávame a akumulujeme a tento CO2 potom dopĺňame v čase, keď ho je menej. Vincentku zbavujeme aj železa, ktoré by spôsobovalo zákaly vo fľašiach,“ vysvetľuje J.Šumšal.
Dodáva, že naopak veľmi žiadúci je obsah CO2 pri užívaní Vincentky pri tráviacich problémoch, po nadmernej konzumácii alkoholu, kávy a mastných jedál, či na popíjanie so suchým bielym vínom (napr.ako strik). Osviežujúci je aj v lete pri pitnom režime.
Vincentka sa používa v Kúpeľoch Luhačovice aj pri vaňových kúpeľoch, kde sa CO2 rozpustený vo vode vstrebáva do tela. Liečebne sa uhličitý kúpeľ využíva na zníženie vysokého krvného tlaku. Gazdinky v okolí Luhačovíc v minulosti využívali obsah CO2 vo Vincentke na jej používanie namiesto droždia na kysnutie cesta.
Iné spôsoby využitia
Vincentka v spolupráci s poprednými špecialistami vyvinula celý rad ďalších produktov, ktoré sa dostávajú do tela ďalšími spôsobmi - nosné spreje (striekajú sa do nosa), sirupy, pastilky (cmúľajú sa), zubné pasty (čistia sa nimi zuby), hydratačné krémy (vstrebávajú sa cez kožu), alebo koncentrát k preplachu nosových dutín Vincentka Nasalis.
Pri pitných kúrach by sa mala Vincentka podávať dvakrát denne nalačno, v dávke 2,5 - 3,5 dcl. Pitná kúra by mala trvať 15 - 20 dní. Pije sa studená alebo ohriata, najlepšie nalačno pred raňajkami a večerou. Počas nasledujúcej polhodiny po pitnej kúre sa neodporúča konzumácia jedla ani pitia.
Viac informácií je na www.vincentka.cz.