Osviežujúci sorbet je zdravší ako zmrzlina. Čo by ste o ňom mali vedieť?

Sorbet zaraďujeme medzi dezerty. Pripravíme ho skombinovaním ľadu (vody) s cukrom alebo nejakou jeho zdravšou alternatívou a, samozrejme, s ovocím. Práve ovocie by malo tvoriť dominantnú časť tejto osviežujúcej pochúťky.

Sorbet môžeme dochutiť rôznymi bylinkami, citrónovou šťavou alebo aj alkoholom v podobe vodky či likéru, avšak vtedy už nejde až o takú zdravú maškrtu.

Ak ho porovnáme so zmrzlinou, tá je zvyčajne s vyšším podielom tukov, pretože obsahuje smotanu a vajíčka. Čo sa týka sorbetu, alternatívou smotany je mlieko, rastlinný nápoj či dokonca voda, resp. ľad.

Sorbet môžeme teda označiť za ľahšiu verziu zmrzliny, ktorú si môžeme dopriať po obede počas teplého leta. Konzistencia sorbetu by nemala byť ani príliš tuhá, ani príliš tekutá.

Mnohí budú možno namietať, že ovocie je samo o sebe sladké, teda použiť cukor v sorbete je zbytočné. Nie je to tak a to z dvoch dôvodov – mrazenie spôsobí, že ovocie nechutí tak sladko a cukor je tiež dôležitý pre správnu štruktúru sorbetu.

Avšak môžeme si pripraviť aj zdravú alternatívu sorbetu bez cukru – ovocie dáme zamraziť približne na 5 hodín do mrazničky a potom ho rozmixujeme. Servírujeme ho vo vysokých sklenených pohároch a jeme lyžičkou.

Na prípravu sorbetu sa používajú rôzne druhy ovocia. Výborné sú maliny, jahody či čučoriedky, poprípade zmes ovocia podľa našej fantázie. Pre začiatočníkov je stvorený melón.

Sorbet by sme si nemali zamieňať s dreňou. Tú pripravíme rozmixovaním a osladením ovocia podľa vlastnej fantázie, dáme do ľubovoľných formičiek a zamrazíme.

Ako si vyrobiť sorbet doma?

 

Jahodový sorbet

Suroviny:

    • 500 g jahôd
    • 200 ml vody
    • 125 g kokosového cukru

Postup:
Jahody a 100 ml vody zmixujte. Zvyšok vody dajte variť do hrnca spolu s kokosovým cukrom. Vodu miešajte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Potom ju nechajte vychladnúť. Vychladnutý sirup pridajte do jahodovej zmesi, nalejte do vhodnej nádoby a dajte do mrazničky približne na hodinu. Po uplynutí času vyberte z mrazničky a krátko zmixujte. Potom dajte sorbet opäť do mrazničky, po hodine vyberte a opäť zmixujte. Pred podávaním ho vložte do chladničky, aby nebol ani príliš tuhý, ani tekutý.

Marhuľový sorbet

Suroviny:

    • 200 g marhúľ
    • javorový sirup
    • citrónová šťava podľa chuti

Postup:

Umyté marhule očistíme, nakrájame na štvrtinky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zabalíme do mikroténového vrecka či obaľovacej fólie a dáme do mrazničky na niekoľko hodín. Potom ovocie rozmixujeme (nesmie vyzerať ako pyré), podľa chuti dochutíme javorovým sirupom a citrónovou šťavou. Zmixovaný sorbet dáme opäť do mrazničky približne na hodinu. Pred podávaním ho premiešame a servírujeme.

Mirka