Osviežte si leto nátierkami
Leto je obdobím dostatku až prebytku čerstvej zeleniny, avšak nie každý sa dokáže nasýtiť iba z nej. Vyprážané a ťažké jedlá sa odsúvajú bokom a do popredia sa dostávajú napríklad nátierky. Ak sú aj pre vás „klasiky“ ako rybacia, bryndzová či cesnaková už otrepané, skúste niečo iné a osviežte si tak letný jedálny lístok.
- Tvarohová nátierka s bylinkami
Osvedčenou kombináciou sú tvarohové nátierky. Postačí vám tvaroh, soľ, korenie, majonéza alebo maslo. Záleží od chuti každého. Dôkladne vymiešajte, osviežte bylinkami ako čerstvá pažítka, petržlenová vňať. Veľmi chutná je aj kombinácia tvarohovej nátierky s avokádom. To len postačí v nátierke rozmiešať a pridať môžete aj cesnak.
- Lososová nátierka
Príprava kvalitnej lososovej nátierky je trošku náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Čerstvého lososa pripravte na pare alebo na grile. Maslo vymiešate do peny, pridajte na drobno pokrájaného či podrveného lososa. Dochuťte soľou, citrónom a mladou cibuľkou. Aby bola nátierka vláčna a penistá môžete na zjemnenie pridať trošku sladkej smotany alebo mlieka.
- Nátierka z cukety
Z cukety sa dá skutočne spraviť akékoľvek jedlo. Nátierka nie je výnimkou. Na oleji jemne opražte cibuľku a pridajte nastrúhanú cuketu. Poduste 10 minút a pridajte pretlačený cesnak, soľ a korenie. Keď sa zmes trošku vychladí pridajte biely jogurt alebo kyslú smotanu a poriadne vychlaďte v chladničke. Pred podávaním nakrájajte do nátierky čerstvý kôpor alebo pažítku. Nátierku pre krémovejšiu chuť môžete aj vymixovať tyčovým mixérom.
- Zelerová nátierka
Zeler nie je len do polievky a to najmä v tomto období, keď je čerstvo vypestovaný. Zeler teda ošúpte, nakrájajte a orestujte na panvici s cibuľkou. Keď je zeler mäkký pridajte korenie, soľ a väčšiu dávku čili. Nešetrite ani čerstvými bylinkami podľa chuti. Na záver pridajte zmäknuté maslo a vymiešajte na hladkú konzistenciu.
Nátierky podávajte s čerstvým pečivom, pre lepšiu chuť môžete skúsiť aj predpečené, ktoré si doma dochrumkava upečiete alebo jednoducho zvoliť ťažšiu cestu a upiecť si domáci chlebík. Aj keď sa nadriete, výsledok bude nezabudnuteľný nielen pre vás, ale aj pre vašich hostí.
Autor: Janka Radimáková