Orechové rohlíčky
Cesto: 1/2 kg hladkej múky
soľ
9 polievkových lyžíc oleja
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
3 dcl mlieka
3 dkg droždia
Plnka: mleté orechy, práškový cukor, mlieko
Vajíčko na potretie
Postup: Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Múku troška posolíme a spolu s kváskom a olejom vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú časť zvlášť rozvaľkáme do kruhu. Kruh rozdelíme rádlikom na 8 rovnakých častí. Vzniknú "trojuholníky". Na širšiu časť dáme trocha orechovej plnky (mleté orechy podľa chuti osladíme a zajejeme troškou horúceho mlieka, aby vznikla hustá kaša) a zvinieme smerom k užšej. Vzniknuté rohlíky ukladáme na vymastený plech. Necháme ešte nakysnúť. Keď máme všetky rohlíčky zavinuté (2 plechy), potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry vyhriatej asi na 160°C.
Plnka môže byť aj maková.
(-de-)