Omáčka Bolognese
1 lyžica olivového oleja, 1 najemno pokrájaná cibuľa, 2 roztreté strúčiky cesnaku, 1 väčšia mrkva, 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa, 400 g pokrájaných konzervovaných paradajok, 2 lyžičky oregana, 1,25 dl červeného vína, 2 lyžice paradajkového pretlaku, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie.
Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, osmažíme na ňom pokrájanú cibuľu (asi 3 minúty). Pridáme cesnak, mrkvu a smažíme ďalšie 3 až 4 minúty, pokiaľ ingrediencie nezačnú hnednúť. Pridáme mleté hovädzie mäso a na prudkom plameni ho smažíme ďalšie 3 minúty. Prilejeme červené víno a chvíľu povaríme. Vmiešame paradajky, paradajkový pretlak a oregano a uvedieme do varu. Znížime plameň a dusíme asi 45 minút. Potom už len osolíme a okoreníme.