Olomoucké tvarôžky – toto by ste o nich mali vedieť!

Milujete jemne pikantnú a mierne slanú chuť olomouckých „syrečkov“, ku ktorým neodmysliteľne patrí nezameniteľná vôňa? Zbožňujete ich v kombinácii s chrumkavým chlebom, domácim maslom a správne vychladeným pivom? Potom si o tejto lahôdke prečítajte niekoľko zaujímavostí.

  • Krátke okienko do histórie

História olomouckých tvarôžkov sa spája s vidiekom a obdobím 15. storočia, kde si na nich ľudia s obľubou pochutnávali – v spisoch z roku 1452 sa totiž objavujú ako bežné jedlo, takže ťažko povedať, kedy vlastne recept na túto pochúťku vznikol. Neskôr slúžili i ako platidlo – napríklad tí, ktorí kopali studňu, dostali nielen zlatky, ale aj tvarôžky. S výrobou tvarôžkov začal J. Wessels v Lošticiach v Olomouckom kraji v roku 1876 a jeho potomkovia v tom pokračujú dodnes. Ak by ste sa chceli o výrobe kvarglí dozvedieť viac, vedľa závodu v Lošticiach nájdete aj múzeum tvarôžkov. Samozrejme, nechýba podniková predajňa, kde si môžete túto i ďalšie špeciality zakúpiť.

  • Čo sú vlastne olomoucké tvarôžky?

Olomoucké tvarôžky možno charakterizovať ako polomäkký, netučný, zrejúci syr, ktorý je zároveň prírodný. Má svoju charakteristickú farbu, arómu a chuť. Vyrába sa z netučného tvarohu, soli, regulátorov kyslosti a mliekarenských kultúr. Neobsahuje žiadne geneticky modifikované suroviny, syridlá, farby, aromatické látky a ani stabilizátory.

  • Aká je energetická hodnota a obsah živín olomouckých „syrečkov“?

Verte, či nie, olomoucké syrčeky môžu byť príjemným spestrením jedálneho lístka športujúcich ľudí, tých, ktorí sa zdravo stravujú alebo chudnú. Hlavný dôvod je ten, že obsahujú kvalitné proteíny. Tie sú dôležité pre budovanie svalovej hmoty, výborne zasýtia a podporujú obranyschopnosť. Výborné je aj to, že v nich nájdete iba zanedbateľné množstvo sacharidov a tukov. Konkrétne, v 100 g sú iba 2 g sacharidov a 1 g tuku! Keďže sa tvarôžky produkujú z tvarohu, sú slušnou zásobárňou vápnika, ale aj fosforu a železa.

  • Tipy, ako tvarôžky používať

Možno vám na tomto syre vadí najmä jeho aróma – preto je dôležité nechať ho po rozbalení aspoň 10 minút otvorený. Takisto si dajte pozor na používanie soli, pretože olomoucké „syrečky“ sú prirodzene slané. Dôležité je aj ich skladovanie – ideálna je teplota 4 – 8 stupňov Celzia, pričom je dobré premiestniť ich do sklenenej alebo porcelánovej nádoby. Výborné sú zapečené i grilované, v slanej i sladkej verzii.


Zdroj informácií: tvaruzky.cz
-w-