Olivy môžete jesť aj pri diéte

Olivy sú príjemným spestrením jedálneho lístka. Navyše obsahujú viaceré živiny, ktoré prospejú všetkým bez rozdielu, teda aj ľuďom držiacim diétu.

Treba však myslieť na to, že olivy treba jesť s mierou, pretože aj ony obsahujú kalórie. V sto gramoch olív sa nachádza približne 110 kalórií (závisí to aj od toho, či ide o zelené alebo čierne olivy, čierne sú zvyčajne kalorickejšie, pretože sa zbierajú neskôr a je v nich viac tuku). Tiež si treba dať pozor na obsah sodíka, pretože všetky druhy olív sa spracovávajú. Nadmerný príjem sodíka vedie nielen k vysokému tlaku a kardiovaskulárnym ochoreniam, ale tiež môže spôsobiť zadržiavanie vody v tele. Ak si však obsah energie a sodíka ustrážite, môžete sa tešiť nielen na príjemné spestrenie jedálnička, ale aj doplnenie niektorých živín do organizmu. Výber farby olív závisí od vás. Líšia sa chuťou a farba závisí od metódy spracovania.

Olivy nie sú iba pochutina

V tejto pochúťke, ktorá sa skvelo hodí napríklad k cestovinám či pizzi, nájdete vlákninu, železo, vitamín E a tiež meď. Za zmienku stoja aj mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu aparátu (až 70 percent olív tvoria prospešné nenasýtené tuky). Obsiahnutá vláknina je dôležitá pre zdravý tráviaci trakt a tiež výborne zasýti. Vyhnete sa tak pocitom hladu, ktoré sú pri diéte nebezpečné, lebo vedú k prejedaniu a maškrteniu. Vitamín E patrí k antioxidantom, ktoré ochraňujú bunky pred napádaním voľnými radikálmi. V menšej miere je zastúpený vitamín K a proteíny.

Aké olivy si vybrať?

Ak chcete svojmu telu dodať maximum výživným látok, siahnite radšej po čiernych olivách. Zrejú dlhšie, teda je v nich koncentrované väčšie množstvo zdravých tukov a antioxidantov. Ak je pre vás dôležitejšia chuť a konzistencia, zelené olivy sú tvrdšie a tiež majú mierne horkastú chuť. Vyberať si môžete aj podľa nálevu, v ktorom sú olivy naložené, preto vždy čítajte zloženie. Vyhnete sa tak aj produktom, ktoré obsahujú zbytočné množstvo pridaných látok.

Na trhu môžete nájsť olivy naložené v slanej vode s mandľami alebo čili paprikou. Zvyčajne obsahujú aj pridanú látku v podobe kyseliny mliečnej, ktorá sa používa ako činidlo ovplyvňujúce kyslosť. Ak si máte vybrať, siahnite po olivách v sklenených dózach alebo plechovkách.


-w-