Olej z vlašských orechov je pokladom pre srdce, črevá i pokožku

Určite ste počuli o tom, že denne by sme mali zjesť aspoň hrsť orechov a semien. Ak sa riadite pravidlom, že by malo ísť o lokálne a sezónne potraviny, výbornou voľbou sú vlašské orechy. Ich alternatívou je olej z vlašských orechov.

Z vlašských orechov sa lisovaním za studena získava olej. Tento olej je zásobárňou protizápalových omega-3 tukov a tiež omega-6 tukov. Samozrejme, obsahuje aj ďalšie výživné látky. Ak si denne doprajete polievkovú lyžicu tohto oleja, prijmete 120 kalórií. Nezabúdajte, že podobne ako ostatné oleje je kalorický, ale veľmi výživný. Až 13 g z tohto množstva tvoria tuky, 9 g polynenasýtené mastné kyseliny a 3 g mononenasýtené mastné kyseliny. 1 g patrí nasýteným tukom. Za zmienku stojí obsah fytosterolov a vitamínu K.

Benefity oleja z vlašských orechov

  • Jednou z hlavných výhod pravidelnej konzumácie oleja z vlašských orechov je skutočnosť, že podporuje kardiovaskulárne zdravie. Je to vďaka obsahu polyfenolov, vitamínu E, ALA, kyseliny linolovej a arginínu.
  • Polyfenoly, ktoré patria medzi významné antioxidanty, chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Podľa štúdií majú tiež protirakovinové účinky. V neposlednom rade podporujú zdravie mozgu.
  • Olej z vlašských orechov kvôli obsahu prospešných mastných kyselín prospieva pokožke. Ak máte ťažkosti so zápalovými kožnými ochoreniami, trápi vás suchá pokožka či ekzém, zaraďte do jedálneho lístka orech z vlašských orechov. Samozrejme, dá sa použiť aj zvonku na hydratáciu a vyživenie pleti.
  • Jedným z významných problémov tejto doby je metabolický syndróm, ktorý zahŕňa napríklad zvýšený krvný tlak a hladinu cholesterolu či väčší obvod pása. Predchádzať sa mu dá zdravým životným štýlom, ale jeho doplnkom môže byť aj konzumácia oleja z vlašských orechov. Zdá sa, že je prevenciou metabolického syndrómu i cukrovky druhého typu.

Ako sa používa?

Zaujali vás výhody oleja z vlašských orechov? V tom prípade ho môžete užívať samostatne na polievkovej lyžici, napríklad ako súčasť raňajok. Samozrejme, je výborný na dochutenie šalátov, cestovín, zrejúcich syrov, húb či jedál studenej kuchyne. Dodá im príjemnú orechovú chuť a lahodnú vôňu. Keďže má olej z vlašských orechov nízky bod dymivosti, nesmie sa zahrievať na vyššie teploty. To znamená, že je výlučne určený do studenej kuchyne.

Dbajte na kvalitu

Rozhodli ste sa zaradiť tento olej do jedálnička? Malo by sa jednať o 100-percentne čistý olej získaný lisovaním za studena. Kúpite ho v dobrých obchodoch so zdravou výživou.
Mirka