Olej z čiernej rasce si zamilujete nielen kvôli zdravotným benefitom

Olej z čiernej rasce sa vyznačuje najmä protizápalovými vlastnosťami. Zdá sa, že by mohol byť prevenciou proti širokému spektru diagnóz. Pozoruhodné sú aj jeho antibakteriálne vlastnosti.

Čierna rasca sa dá bez problémov kúpiť aj u nás v obchodoch s koreninami či zdravou výživou. Má špecifickú chuť a benefity, o ktorých by ste mali vedieť. Z týchto semienok sa lisuje olej z čiernej rasce.

Vedcov zaujíma tymochinón

Olej z čiernej rasce obsahuje zlúčeninu, ktorá sa nazýva tymochinón. Na základe štúdií vykonaných na zvieratách disponuje táto látka antioxidačnými vlastnosťami. Tiež môže pomôcť pri širokom spektre ochorení, ako napríklad cukrovke, ťažkostiach s pečeňou, reumatoidnej artritíde, akné, astme, chronickej obštrukčnej chorobe pľúc i sezónnych alergiách a tak ďalej. Viaceré výsledky štúdií poukazujú na to, že olej z čiernej rasce môže byť užitočný pri rôznych zdravotných problémoch. Avšak je potrebné urobiť ďalšie výskumy.

Pozoruhodné sú antibakteriálne vlastnosti

Na účinky oleja z čiernej rasce si posvietili aj indickí vedci. Vo svojej štúdii sa zamerali na schopnosť tohto oleja bojovať proti baktériám, s ktorými si nevedia poradiť ani niektoré antibiotiká. Odborníci skúmali, ako funguje proti týmto baktériám olej z čiernej rasce, ale aj antibiotiká, ako napríklad amoxicilín či tetracyklín.  

Ako znel záver? Vedci testoval 144 kmeňov baktérií, pričom mnohé z nich boli rezistentné voči antibiotikám, avšak až 97 bolo inhibovaných olejom zo semien čiernej rasce. Za zmienku stojí aj to, že skvelo účinkoval aj proti baktériám P. aeruginosa a S. aureus.

Vedci sa domnievajú, že za tieto účinky môžu byť zodpovedné tri látky, už spomínaný tymochinón, tymohydrochinón a tymol.

Za vyskúšanie stojí aj pri rakovine

Vedci z Chorvátska sa pozreli na účinky oleja z čiernej rasce proti nádorovým bunkám. Posvietili si na dve už spomínané zložky, a to tymochinón a tomohydrochinón. Avšak treba pripomenúť, že aj táto štúdia prebehla na zvieratách. Výsledky sú však nádejné, pretože tieto dve fytochemikálie viedli k 52-percentnej eliminácii nádorových buniek.

Prospieva pokožke i vlasom

Vedci z Iránu skúmali, či olej z čiernej rasce pomáha pri ekzéme. Zistili, že pri ekzéme na rukách bol rovnako účinný ako liek dexametazón. Avšak bez nepríjemných vedľajších účinkov.

Trápi vás nadmerné vypadávanie vlasov či lupiny? Aj v týchto prípadoch môže pomôcť tento prírodný prostriedok.

Pre koho nie je olej z čiernej rasce vhodný?

Olej z čiernej rasce nie je vhodný pre tehotné ženy a stavoch po operáciách. Čo je dôležité, nesmú ho používať pacienti, ktorí dostali od lekára lieky na riedenie krvi.

Pri vonkajšom použití na pokožku je potrebné urobiť najprv test znášanlivosti kvôli výskytu prípadnej alergie.
Vo výnimočných prípadoch môže pri vnútornom užívaní dôjsť k tráviacim problémom.

Tipy, ako používať olej zo semien čiernej rasce

Čierna rasca sa hodí na dochutenie indických pokrmov. Ak máte radi šošovicový dhal, zamilujete si ju. Aj olej z čiernej rasce môžete používať na dochutenie rôznych jedál.

Chcete ho užívať ako doplnok výživy? Začínajte v malých množstvách a vždy dodržiavajte pokyny o dávkovaní uvedené na obale.

Mirka