Olej náš každodenný

Poznáte to – stojíte v predajni pred regálom s bohatou ponukou olejov a zvažujete, ktorý by ste si mali vybrať.  Zvyčajne vyhráva tradičné riešenie – veľká plastová fľaša na varenie, malá sklená na studenú kuchyňu. Je takýto jednoduchý výber v poriadku? Ako si vybrať ten správny olej na teplú i studenú kuchyňu, radí Táňa Hybká zo spoločnosti Palma.
„Skutočne už prvý pohľad na fľašku oleja napovie, na čo sa konkrétny olej používa. Menšie sklené tmavšie fľašky obyčajne ukrývajú oleje na studenú kuchyňu, prípadne na jednu zdravotnú lyžičku i na smoothie,“ vysvetľuje odborníčka a dodáva, že do väčších svetlých plastových fliaš sa zvyčajne balí olej určený na tepelnú úpravu jedál. „Pri výbere vhodného oleja však odporúčam pozorne si prečítať aj  informácie na etikete.“ 

ČO SI VŠÍMAŤ NA ETIKETE
Pri nákupe oleja sa nezriedka riadime cenou. Je akcia – no nekúpte to! Výhodná cena by však nemala byť jedinou motiváciou. A keď nás akciová cena presvedčí, mali by sme si pozrieť aj odporúčania výrobcu na etikete. Dôležitá je najvyššia odporúčaná  teplota pre daný druh oleja, tzv. bod zadymenia, kedy sa olej začína prepaľovať a znehodnotí aj  pripravované jedlo. Prihorené jedlo nie je chutné, ani zdravé pre náš organizmus.

SLNEČNICOVÝ, REPKOVÝ, OLIVOVÝ?
Niekedy sa zdá, ako by aj používanie oleja v kuchyni podliehalo móde. Pred časom odborníci odporúčali slnečnicový olej, potom zrazu všetci kuchári začali používali  olivový v studenej i teplej kuchyni, teraz je v kurze kokosový... Čo na tento olejový kolotoč hovorí odborníčka?

„Pred výberom oleja by sme si mali ujasniť, na čo ho chceme použiť. Olej pre studenú kuchyňu, za studena lisovaný, má nízky bod zadymenia, preto sa začne pomerne rýchlo prepaľovať, hovorí T. Hybká. „Na rýchle varenie môžeme použiť u nás veľmi populárny slnečnicový olej, alebo olivový olej (nie extra panenský). No najvhodnejší na varenie, pečenie, či praženie je repkový olej.  Na vyprážanie či fritovanie dostanete kúpiť špeciálne fritovacie oleje. Na ochutenie šalátov a prípravu studených jedál môžeme použiť extra panenský olivový olej, repkový či slnečnicový ale aj netradičnejšie oleje ako sú kokosový, tekvicový, sezamový, ľanový, z hroznových jadier, z vlašských orechov. Tieto oleje sú vhodné na dochucovanie jedla pre ich špecifickú chuť. V ponuke nájdete už aj repkové oleje s bylinkami a sušenou zeleninou, ktoré možno využiť na prípravu gurmánskeho menu v studenej i teplej kuchyni.“
 

DRUHY OLEJOV PODĽA SPRACOVANIA

  • Za studena lisovaný -  získava sa lisovaním pri nižšej teplote, aby sa nezničili cenné látky, ktoré obsahuje. Má výraznejšiu chuť po surovine, z ktorej je vyrobený. Ak ho chcete čo najdlhšie uchovať čerstvý, skladuje sa na tmavom a chladnom mieste.
  • Rafinovaný - počas spracovania je vystavený vyšším teplotám a jeho nutričná hodnota je nižšia ako u nerafinovaných olejov. Nemá  špecifickú chuť a vôňu, je číry, redší, nezakalí sa. Cenovo je výhodnejší.
  • Extra panenský - vyrába sa z najkvalitnejších plodov či semien, je lisovaný mechanicky za studena. Má špecifickú chuť a výraznejšiu vôňu.


TEPLÁ VERZUS STUDENÁ KUCHYŇA

  • Repkový – je najvhodnejší na tepelnú úpravu jedál, pretože sa tak rýchlo neprepáli. Má neutrálnu chuť i vôňu, takže ho pokojne môžete využiť aj na pečenie koláčov.
  • Slnečnicový – využite len na rýchle varenie, napríklad na polievky. Nie je vhodný na praženie, má nízky bod zadymenia.
  • Olivový – má špecifickú chuť i farbu. Na varenie používajte len druh na to určený, extra panenský je vhodný na ochutenie studených jedál.
  • Kokosový – možno využiť aj na varenie, či praženie napr. palaciniek alebo lievancov.
  • Tekvicový – má výraznú chuť a je skvelou bodkou na dochutenie jedál nastudeno.
  • Orechový – je charakteristický   príjemnou chuťou vlašských orechov a je skvelým tipom na ochutenie jogurtu, ovocného šalátu, tvarohu, kaše.
  • Ľanový -  za studena lisovaný obsahuje množstvo živín a je príjemným spestrením kulinárskych receptov  v studenej kuchyni.