Okoreňte si život. Skúste čili papričky

Čili papričky sú dlhé roky využívané v tradičnej medicíne. U nás slúžia hlavne na dochutenie pokrmov, ktorým dodajú pálivú chuť. Akú sú ich účinky?

V tradičnej medicíne slúžili hlavne na tlmenie bolesti kĺbov, bolesti hrdla či priedušiek. Aplikovali sa zvonku vo forme obkladu. Nápomocné boli aj pri tráviacich problémoch. Aktuálne sa za jednu z najcennejších zložiek považuje kapsaicín, ktorý dodáva papričkám štipľavú chuť. Možno ho nájsť vo výživových doplnkoch, mastiach i géloch.

Kapsaicín. Aké sú jeho účinky?

Kapsaicín je jednou z látok, ktorá je stále v pozornosti odborníkov. Nazýva sa aj prírodným antibiotikom. Podľa vedeckých štúdií má schopnosť zmierniť problémy s kĺbmi, podporiť vylučovanie hormónov šťastia, stimulovať činnosť metabolizmu, znižovať hladinu cholesterolu. Je nápomocný aj pri riešení niektorých kožných problémov a spájaný s detoxikačnými účinkami. Napomáha vylučovaniu toxických látok z tela, a tak zabraňuje vzniku rozličných ochorení. Poradí si i s črevnými parazitmi. Ďalším pozitívnym účinkom je zabraňovanie vzniku krvných zrazenín. Kapsaicín zároveň uľahčuje vykašliavanie, čiže je pomocníkom pri dýchacích ťažkostiach.

Čili papričky sa odporúčajú aj na udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi, teda môžu vhodne poslúžiť diabetikom. Okrem tejto látky obsahujú betakarotén, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, fosfor, železo a ďalšie látky. Obsah látok sa líši v závislosti od odrody.

Výber čili papričiek

Ak nemáte možnosť pestovať čili v záhrade, kupujte si plody, ktoré sú lesklé, majú sýtu farbu a sú neporušené. Môžete ich zavesiť na slnečné a teplé miesto a nechať vyschnúť. Potom si z nich môžete pripraviť mleté čili korenie. Pripravujte to vždy čerstvé zo sušených plodov, ktoré uskladnite na tmavom a suchom mieste. Ak kupujete čili ako mletý prášok, dbajte nielen na pikantnú arómu, ale aj sýtu farbu.

Kde všade možno použiť čili korenie?

Fantázii sa medze nekladú. Čili sa hodí na dochutenie mnohých jedál. Ak patríte k milovníkom pikantných chutí, môžete ho pridať do mäsitých i zeleninových pokrmov. Skvelo dochutí aj akúkoľvek šalátovú zálievku alebo si môžete z papričiek pripraviť pálivú pastu.

Prvá pomoc pri pálení

Ak neodhadnete množstvo čili, môže sa dostaviť veľmi nepríjemné pálenie. Väčšina z nás siahne po pohári s vodou. Je to však veľká chyba. Oveľa lepšie v tomto smere pomôže mlieko, kefír, jogurtový nápoj či samotný jogurt. Poprípade si treba niečo zajesť. Odporúča sa kúsok pečiva alebo čokolády, ktoré treba jesť veľmi pomaly.

Domáci recept pri prechladnutí

Bolí vás hrdlo? Skúste kúsok papričky vo veľkosti asi 1x1 cm zaliať horúcim mliekom. Po chvíli papričku vyberte a teplé mlieko vypite.

-w-