Odhaľte tajomstvo farieb!

Aké posolstvá v sebe ukrývajú farby? Ako pôsobia? Ktorá je vašou najobľúbenejšou? V nasledovnom článku zistíte, čo konkrétne daná farba charakterizuje.

Čierna je farbou autority a aj moci. Je populárna najmä v móde, pretože perfektne zoštíhľuje postavu a nechá vyniknúť tie správne krivky. Tiež je elegantná a nadčasová. Lenže čierna je aj symbolom pesimizmu, beznádeje, pochmúrnosti, smútku a nepriazne. Preto sa odjakživa čierne veci spájajú s obdobím smútku. Veľmi obľúbená je čierna farba aj v hudobných žánroch ako je metal a punk.

Nevesty nosia biele svadobné šaty z jednoduchého dôvodu. Biela farba symbolizuje nevinnosť a čistotu. V móde je veľmi obľúbená, pretože je jednoducho kombinovateľná s ostatnými farbami. Jej jediným a hlavným nedostatkom je, že sú na nej viditeľné aj drobné nečistoty. To znamená, že je veľmi ťažké udržiavať biele veci čisté. V zdravotníctve je biela preferovaná preto, lebo značí sterilné a čisté prostredie.

Najviac citovo intenzívnou farbou je jednoznačne červená. Je to tiež farba lásky, vášne a erotiky. Keďže sa jedná o extrémnu a provokatívnu farbu, nie je vhodné vybrať si ju na obchodné rokovanie alebo v situáciách, kde sa očakáva konfrontácia. Je tiež verejne známe, že červené autá sú pre zlodejov najlákavejšie. Ak sa rozhodnete v dome pre nejaký kúsok červeného nábytku, určite bude priťahovať najväčšiu pozornosť.

Farba oblohy a oceánu. Modrá je jednou z najpopulárnejších farieb. Na rozdiel od červenej v človeku vyvoláva úplne opačné emócie. Má veľmi pozitívny a hlavne upokojujúci vplyv. Niektoré odtiene však pôsobia chladno až ľadovo. Módni poradcovia radia, že na pracovný pohovor je modrá ideálnou farbou. Symbolizuje totiž lojálnosť, taktnosť a mierumilovnosť, ktoré sú pre budúceho zamestnávateľa dôležité.

Ďalšou z obľúbených farieb je zelená. Symbolizuje prírodu. Je to osviežujúca, nevtieravá a upokojujúca farba. Je používaná aj v nemocničných zariadeniach, pretože uvoľňuje často napätých a vystresovaných pacientov. Okrem toho bola zelená už v minulosti symbolom plodnosti. Taktiež pomáha liečiť a zmierňovať stres. Do pracovného prostredia sa preto odporúča zaradiť pár zelených prvkov.

Slniečková žltá farba je síce veľmi veselá a považovaná za optimistickú farbu, ale keďže je to farba žiarivá, je pre oko najagresívnejšia (nie je vhodná napríklad do spálne). Žltá môže v niektorých prípadoch tiež vytvárať pocit frustrácie a hnevu.
Farby majú v našich životoch nezastupiteľné miesto. Farbami môžete vyjadriť svoju aktuálnu náladu a životné obdobie. Vďaka nim si dokážete vyčarovať krajší deň, tak prečo to nevyskúšať?

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Piyachok Thawornmat