Od chaty po mrakodrap. Drevoplastové terasy, ktoré vydržia všetko

Drevoplastové terasy sú vhodnou alternatívou predovšetkým pre tých, ktorí obdivujú drevo, ale pritom nemajú čas na jeho pravidelnú údržbu. Bez nej však drevo rýchlo stráca svoj pôvodný vzhľad a tiež sa významne skracuje jeho životnosť. Drevoplast je oproti tomu prakticky bezúdržbový materiál. A ten kvalitný vydrží bez zásahov (brúsenia či náterov) desiatky rokov.

„Na drevoplastové terasy Twinson ponúka belgický výrobca Deceuninck záruku až 25 rokov. Položiť ich pritom možno naozaj kamkoľvek, pretože sa hodia k tradičným vidieckym, ale aj moderným stavbám,“ hovorí Petr Klaban, technický a produktový manažér Deceuninck. Svojím vzhľadom a odolnosťou predstavujú alternatívu k terasám z tvrdého tropického dreva. Zároveň sú ekologickejšou alternatívou, pretože na ich výrobu sa používa recyklované PVC a drevo z európskych borovicových lesov s udržateľným hospodárením (PEFC certifikáciou). V týchto lesoch sa nikdy nevyťaží viac dreva, než tam za rok vyrastie.

Terasa, ktorá znesie vysokú záťaž

Drevoplastové terasy majú všestranné použitie. „Twinson znesie aj vysokú záťaž. Nosnosť má z drevoplastov dostupných na trhu dokonca najvyššiu (1 400 kg/m2), ale je tým myslená i prevádzková záťaž. Preto sa hodí na verejné priestranstvá alebo do škôl, kde po doskách denne prejdú desiatky, možno stovky ľudí,“ dopĺňa Peter Klaban. Dosky môžete  pokojne kombinovať aj s fasádnym obkladom z prírodného dreva. Až drevo vybledne, bude krásne ladiť s terasou. Nechcete čakať? Potom ho môžete využiť aj ako prevetrávaný fasádny obklad Twinson Premium.

Terasovým doskám Twinson nevadí ani stály kontakt so slanou alebo chlórovanou vodou. Môžete nimi teda obložiť bazén, záhradné jazierko alebo mólo. Vďaka drážkovaniu sa dosky nešmýkajú a majú tiež hygienický atest (pre materiály na výrobu detských hračiek). Dokonca  sa z nich nič neuvoľňuje ani do životného prostredia. Dajú sa tiež tvarovať rovnako ako drevo. Na rozdiel od dreva sú však bezúdržbové. Aj preto môžu zdobiť terasy rôznych tvarov. „Dosky Twinson majú navyše i protipožiarnu certifikáciu BROOF (t1), preto ich možno klásť nielen na balkóny, ale i na strechy či schodiská. Pri strechách a balkónoch je samozrejmosťou plávajúca pokládka, ktorá nenaruší hydroizoláciu,“ vysvetľuje P. Klaban. Drevoplastová terasa dokáže odolať rôznym vplyvom počasia i UV žiareniu. Použiť ju môžete pri morskej hladine alebo vysoko v povetrí, dokonca aj v Alpách. Keď nebudete upratovať sneh s kovovými hrabľami, vydržia dosky Twinson v perfektnom stave počas mnohých rokov i v takto náročných podmienkach.

Zdroj foto: Deceuninck, Manfred Sodia photography, Michal Kalet Photography