Očné vyšetrenie môže odhaliť viac ako len problémy so zrakom

Riskovať problémy so zrakom a vyhýbať sa očnej prehliadke sa rozhodne neoplatí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa až u 75% prípadov zrakových problémov dá vďaka prevencii a vhodnej liečbe zabrániť fatálnym dôsledkom. Navyše sú to práve oči, podľa ktorých sa dajú odhaliť aj rôzne iné ochorenia.

Očné vyšetrenie teda neodkladajte!
Návštevu očného lekára neodkladajte, ak máte chronické ťažkosti alebo cítite, že potrebujete zmeniť dioptrie. Tiež okamžite, ako spozorujte začervenanie oka, zhoršené videnie, bolesť či pocit cudzieho telesa v oku. A, samozrejme, aj v prípade, že ste prekročili štyridsiatku.

Ak ste zatiaľ nemali žiadne očné problémy, očné vyšetrenie by ste mali podstúpiť raz za dva roky, niektorí aj častejšie. Pre všetky vekové kategórie je dôležité skoré rozpoznanie ako aj liečba akejkoľvek poruchy zraku. Pravidelné očné vyšetrenie vám zabezpečí dobrý zrak.

Na preventívnej prehliadke vás čaká

  • vyšetrenie zrakovej ostrosti, pri ktorom vám zmerajú silu dioptrií každého oka
  • vyšetrenie periférneho videnia a vnútroočného tlaku, čo pomáha odhaliť aj zelený zákal
  • vyšetrenie očného pozadia s rozkvapkaním zrenice, ktoré odkryje najčastejšie zmeny na cievach, s čím sa spája vysoký krvný tlak či ateroskleróza. Ukáže tiež zmeny v oblasti sietnice, žltej škvrny, zrakového nervu či prípadné nádory vnútri oka
  • vyšetrenie množstva sĺz – slúži na skúmanie príčiny opakovaných zápalov spojiviek ale aj na zistenie alergií, autoimunitných a endokrinologických problémov


Nechajte oči oddýchnuť

Zrak zhoršuje aj znečistené ovzdušie, fajčenie, nevhodné osvetlenie pri práci, stúpajúci vek, problémy s krvným obehom, cukrovka ale aj dlhodobé vystavovanie sa slnečnému svetlu bez nosenia ochranných okuliarov.

Doprajte svojim očiam oddych, najmä ak v zamestnaní trávite dlhé hodiny za počítačom. Okrem relaxu môžete vyskúšať aj očnú jogu, ktorá posilní okohybné svaly.

Foto: Bigstockphoto