Obyčajné jablko má neobyčajné účinky. Poznáte ich?

Jablká patria k lokálnym potravinám a sú vďačnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Možno aj preto zabúdame, aké sú pre nás prospešné. Čím sú výnimočné?

Hovorí sa, že jablko denne udrží lekára na uzde. Alebo dve jablká denne sú najlepším domácim lekárom. O prospešnosti konzumácie jabĺk vie ľudstvo už dlho a pozitívne účinky tohto ovocia potvrdzujú aj vedecké štúdie.

Výhodou jabĺk je aj to, že sú dostupné po celý rok, a tak ich môžeme naozaj konzumovať denne. Samozrejme, ideálne je, keď máme k dispozícii domáce, alebo slovenskú produkciu.

Aké účinky prináša konzumácia jabĺk?

Jablká sú zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny a cenných fytochemikálií, ako napríklad kvercetínu, katechínov, kyseliny chlorogénovej a antokyánov. Nechýba ani vláknina, vitamíny a minerály. Prečo sa oplatí jesť jablká?

  • Majú protizápalové vlastnosti a znižujú cholesterol

Jablká obsahujú kvercetín a ďalšie antioxidanty, ktoré sa vyznačujú antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Za zmienku stojí rozpustná vláknina pektín. Je prevenciou zápchy a zároveň znižuje hladinu LDL cholesterolu. Čo je však dôležité, vplyvom baktérií v hrubom čreve je pektín fermentovaný, čím sa stáva prevenciou civilizačných ochorení, vrátane rakoviny.


Zdroj: freepik.com

Podľa jednej štúdie konzumácia dvoch jabĺk denne pomohla znížiť hladinu cholesterolu v krvi u žien po menopauze. Za tieto i ďalšie pozitívne účinky sú zodpovedné flavonoidy a pektín, a preto je dôležité jesť jablká so šupkou. Ak ju odstránite, veľká časť pektínu i flavonoidov sa stráca.

  • Sú prevenciou vzniku cukrovky

Jablká disponujú nízkym glykemickým indexom. To znamená, že energia z nich sa uvoľňuje pozvoľna. Spomínaný pektín a antioxidanty priaznivo vplývajú na hladinu krvného cukru, čo z nich robí prevenciu pred inzulínovou rezistenciou a cukrovkou.

  • Môžu pomôcť predchádzať nadváhe a obezite

Za nadváhu a obezitu je zodpovedný predovšetkým nezdravý životný štýl. Avšak dnes už vieme, že naše chute ovplyvňuje zloženie črevného mikrobiómu, na ktoré má vplyv zloženie stravy, pohyb, spánok či miera stresu. Podľa štúdií na zvieratách má pektín schopnosť priaznivo ovplyvniť rovnováhu dobrých a zlých baktérii v čreve, čo robí jablká potravinou užitočnou v prevencii i riešení nadváhy i obezity.

  • Pomáhajú tráveniu

Ak vás trápi zápcha, nadúvanie či plynatosť, dajte si denne aspoň jedno jablko. Jablká totiž obsahujú rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktoré sú pokladom pre trávenie. Jedno malé jablko obsahuje približne 3 gramy vlákniny, pričom denný príjem vlákniny pre dospelého človeka je stanovený na 25  až 30 gramov.

  • Posilňujú obranyschopnosť

Jablká sú zdrojom vitamínu C, ktorý patrí k najsilnejším antioxidantom. Avšak opomenúť nemožno ani ďalšie antioxidanty, ako napríklad kvercetín, katechíny, kyselinu chlorogénovú a antokyány. Všetky tieto biologicky aktívne látky posilňujú obranyschopnosť.

  • Chránia pred neurodegeneratívnymi ochoreniami

Podľa štúdií má kvercetín schopnosť chrániť neuróny pred poškodením oxidačným stresom a následným vznikom Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby. K ochrane neurónov prispievajú aj ďalšie zastúpené antioxidanty.


Zdroj: freepik.com

Ako konzumovať jablká?

Ideálne je, keď máte k dispozícii domáce jablká alebo jablká od farmárov, ktorí nepoužívajú pesticídy. Ak musíte kupovať jablká v obchode, preferujte jablká od slovenských pestovateľov. Dôležité je jablká dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Ak sa bojíte zvyškov pesticídov, tak do 2 šálok vody pridajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny a jablká do nej namočte na 15 minút. Potom ich dôkladne opláchnite a osušte.

Najlepšie je konzumovať jablká čerstvé aj so šupkou. Jablková šťava či jablkové smoothie sú vhodným doplnkom jedálnička, avšak myslite na to, že sú veľkou zásobárňou fruktózy a je dobré konzumovať ich striedmo. Jablkovú šťavu zrieďte s vodou v pomere 1:2 a smoothie je vhodné napríklad ako jedlo pred tréningom.

Mirka