O zdraví
Viete, že...
... 25 gramov horkej čokolády denne znižuje riziko srdcových ochorení?
... môžete znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a žalúdka až o 50% tým, že budete jesť týždenne niekoľko sendvičov s tuniakom?
... na znížennie rizika vzniku šedého zákalu postačia dve porcie vareného špenátu týždenne?
... tri polievkové lyžice olivového oleja v šaláte či pri varení môžu znížiť riziko reumatickej artritídy až o 61%?
... tri poháre pomarančového džúsu denne môžu zvýšiť hladinu HDL (dobrého cholesterolu) až o 21%?
... len jeden jogurt denne vám pomôže chrániť sa pred prechladnutím a alergiami a znížiť riziko žalúdočných vredov až o 50%?
... jedna porcia hlávkového šalátu denne (najlepšie rímskeho či tmavozelených odrôd) môže znížiť riziko zlomeniny bedra až o 45%?
... môžete zabrániť strati pamäti, ak si niekoľkokrát týždenne dáte porciu ustríc, rýb alebo fazule? Tieto potraviny obsahujú zinok, ktorý pomáha oživiť zábudlivú myseľ.
... lyžička medu, niekoľko fíg, alebo plátkov zázvoru vám pomôžu zaspať? Potraviny s nízkym obsahom tuku a bielkovín majú upokojujúci účinok.
... môžete znížiť riziko srdcového infarktu až o 50%, ak budete piť každý deň šálku čierneho čaju?