Novoročné predsavzatia: áno, či nie? Tipy, ako ich dodržať

Sľubujete si každoročne s príchodom nového roka, že schudnete, prestanete fajčiť alebo sa začnete učiť angličtinu, no zatiaľ ste z toho nič nesplnili?

Alebo ste sa držali niekoľko dní od začiatku nového roka a potom zjedli čokoládu na posedenie a vaša snaha schudnúť odišla skôr, ako ste poriadne začali? Novoročné predsavzatia môžu byť pre niekoho motiváciou pre zmenu v živote. Avšak nemali by ste na seba tlačiť a robiť to len preto, že prichádza ďalší rok a robia to všetci. Veď každý nový deň je príležitosťou na to, aby ste veci začali robiť lepšie.

7 praktických tipov, ako dodržať novoročné predsavzatia

Je jedno, aký je dátum v kalendári. Máme pre vás 7 tipov, ako dodržať to, čo si zaumienite. Čo je dôležité?

    1. Dajte si iba jedno predsavzatie

Skôr, ako začnete premýšľať nad svojím predsavzatím, spíšte si všetky na papier. Z nich si vyberte iba jedno. Nemá zmysel dávať si viacero cieľov, pretože skončíte skôr, ako vôbec začnete. Ďalší cieľ si dajte až po niekoľkých týždňoch, keď sa z daného predsavzatia stane zvyk, respektívne rutina.

    2. Buďte realista

Ak chcete vo svojom živote splniť určitý cieľ, mal by byť realistický, jasne definovaný a časovo ohraničený. Povedať si, že už nikdy nezjete nič vyprážané, vedie k neúspechu. Naopak, ak jete spracované potraviny dennodenne a stanovíte si, že si ich doprajete iba raz do týždňa, existuje veľká pravdepodobnosť úspechu.

Zdroj: pixabay.com

    3. Urobte si plán

Každý cieľ potrebuje stratégiu a plán, ako ho dosiahnuť. Chcete začať pravidelne cvičiť? Zaobstarajte si permanentku do fitcentra a oslovte trénera. Zaobstarajte si športové oblečenie a začnite pomaly a postupne podľa inštrukcií odborníka.

    4. Vizualizujte

Vizualizácia sa dá robiť viacerými spôsobmi. Môžete si vždy večer vyčleniť zopár minút a predstavovať si samého seba, ako ste daný cieľ splnili a užívate si to. Poprípade si vytvorte nástenku vízií, ktorú budete mať stále na očiach. Pomôže vám aj v časoch krízy.

    5. Podeľte sa o svoj pokrok s ostatnými

Hovorí sa, že keď chcete zmeniť svet, musíte začať od seba. Nevyžiadané rady nefungujú, najlepšie je žiť život tak, ako chcete. To je tou najlepšou inšpiráciou aj pre ostatných. Blogujte, zverte sa so svojím cieľom a pokrokom na sociálnych sieťach. Stavte na autentickosť. Nikdy neviete, kto sa k vám pridá a komu zmeníte vďaka niekoľkým riadkom život.

    6. Rátajte s krízami a prekážkami

Cesta do cieľa je plná prekážok. Budete musieť bojovať sami so sebou, neraz i so svojím okolím. Je možné, že prídete o niekoľkých priateľov a to najmä vtedy, keď sa začne dostavovať úspech. Rátajte s tým. Prekážky sú neodmysliteľnou súčasťou každej cesty.

Zdroj: pixabay.com

    7. Ďakujte

Poďakujte za každý úspech i zlyhanie, ktoré vám príde do cesty. Ďakujte za to, že ste sa dali na cestu k svojmu lepšiemu ja. Pritiahnete si do života ešte viac toho, čo presne potrebujete.
Mirka