Nové choroby – cena za pokrok

Nové choroby - civilizačné choroby sú daňou za pokrok a najmä za nesprávny životný štýl. Znamenajú veľkú hrozbou pre ľudí 21. storočia - postihujú celú populáciu a stávajú sa najčastejšou príčinou úmrtí. Napriek tomu, že rôzne zdravotnícke a pacientske organizácie bijú na poplach, zdravotný stav obyvateľov sa, žiaľ, z roka na rok zhoršuje.

Príčiny civilizačných chorôb
Lekári varujú! Hromadný výskyt civilizačných chorôb je jednoznačne ovplyvňovaný nesprávnou výživou, sedavým spôsobom života, požívaním alkoholických nápojov a fajčením. Okrem nesprávnej životosprávy a nesprávneho zloženia potravín je to aj nízka uvedomelosť obyvateľstva a často nezodpovedný prístup k vlastnému zdraviu i k ochrane životného a pracovného prostredia. Veľký podiel na počte civilizačných chorôb patrí rozhodne aj stresu.

Najčastejšie civilizačné choroby
Civilizačné choroby sú dôsledkom degeneratívnych zmien tkanív a orgánov. Hrozbu predstavujú najmä srdcovo- cievne choroby, ktoré často končia infarktom srdca alebo náhlou cievnou mozgovou príhodou. Nielen za zdravotnú, ale aj za sociálnu hrozbu sú označované nádorové ochorenia. Celú populáciu, najmä mládež ohrozuje obezita, čo je prevažne dôsledok nedostatku pohybu. Dôsledkom obezity sú zase poruchy metabolizmu, najčastejšie ide o cukrovku. Samozrejme, nebezpečné sú i drogové závislosti, ktoré ohrozujú mladých. Percento civilizačných chorôb narastá a čoraz častejšie postihuje nižšie vekové skupiny.

Aké sú možné riešenia?
Rozhodne zmena životného štýlu a najmä stravovania. Varí sa nehovorí: „Si to, čo ješ a piješ.“ Hippokrates, ktorí sa považuje za otca medicíny povedal: „Vaše jedlo nech je vašim liekom.“ Zmena stravovacích návykov je teda hlavným spôsobom znižovanie počtu civilizačných chorôb.

Pohyb – stať sa štíhlym a zostať štíhlym, to by malo byť našim mottom. Pravidelný pohyb je zárukou, že sa vyhneme civilizačným chorobám.

Relax – cesta podpory zdravia. Motor, ktorý beží na plné obrátky sa rýchlo opotrebuje, platí to aj pre naše telo. V dôsledku hektického života plného stresov počet ochorení narastá. Naučme sa poznať a počúvať svoje telo.
Prvoradá je prevencia – nezabúdajme na pravidelné preventívne lekárske prehliadky. Účinnejšou prevenciou si môžeme zlepšiť zdravotný stav a zvýšiť kvalitu života. V prvom rade musíme vedieť na čo máme nárok. Informácie nájdeme na stránkach každej zdravotnej poisťovne.

Nepomôže nám, ak bude nariekať, či nadávať na situáciu a nástrahy, ktoré prinášajú civilizačné choroby. Čo môžeme urobiť? Zmeniť svoje postoje a myslenie. Prijať výzvy, ktoré nás donútia venovať sa zdraviu viac než doteraz. Nezabudnime, že pokojný a spokojný človek kráča životom oveľa ľahšie. Prvoradou podmienkou je zdravie. Nedajme sa unášať životom – vezmime život do vlastných rúk!

Autor: Anna Čunderlíková