Nízkosacharidové potraviny, ktoré zasýtia a vyživia

Chcete do svojho jedálneho lístka zaradiť viac potravín s nízkym obsahom sacharidov, ale máte strach, že to nezvládnete kvôli hladu? Žiadny strach, pretože tieto chutné a výživné nízkosacharidové potraviny zasýtia a výborne chutia.

Konzumujete veľké množstvá sacharidov? Zaradením nízkosacharidových potravín do jedálnička prispejete k zlepšeniu kontroly hladiny krvného cukru. To znamená, že sa vyhnete prudkým výkyvom krvného cukru a inzulínu, čo eliminuje chuť na vysoko priemyselne spracované potraviny s vysokým obsahom cukru a tuku. Udržíte si sýtosť, prestanete sa prejedať a do tela doplníte množstvo výživných látok.

Nízkosacharidové potraviny, ktoré zasýtia a vyživia

Ak hľadáte tipy na potraviny s nízkym obsahom sacharidov, vyberte si z nasledovného zoznamu.

Avokádo je zdrojom omega-3 tukov

Avokádo patrí medzi ovocie a zaraďuje sa do kategórie najzdravších potravín. Dôvodov je viac. Za zmienku stojí, napríklad vysoký obsah protizápalových omega-3 tukov. Nechýbajú ani vitamíny C, E, K a skupiny B. Z minerálov sú zastúpené draslík, mangán, vápnik, meď a železo. Avokádo je všestranné na použitie. Hodí sa do šalátov, nátierok i ku grilovanému mäsu.


Zdroj foto: freepik.com

Vajíčka obsahujú kompletné bielkoviny

Medzi nízkosacharidovými potravinami nesmú chýbať vajíčka. Predstavujú kompletný zdroj bielkovín a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby. Sú vďačnou súčasťou raňajok, obeda i večere. Vajíčka obsahujú aj vitamín A, vitamín D, vitamíny skupiny B, selén, zinok, jód a horčík.


Zdroj foto: freepik.com

Konopné semienka doplnia horčík a zinok

Ak si dáte 3 polievkové lyžice konopných semienok, doplníte do tela iba 2,6 gramu sacharidov. Tieto výživné semiačka disponujú bohatstvom v podobe bielkovín, prospešných tukov, vlákniny, horčíka a zinku. Horčík pomôže pri nervozite i kŕčoch a zinok podporuje imunitu.

Orechové maslá zaženú chuť na sladké a zasýtia

Ak máte chuť na sladké a nechcete siahnuť po bežných sladkostiach či čokoládových nátierkach, stavte na orechové maslá. Napríklad 2 lyžice arašidového masla obsahujú len 7 gramov sacharidov. Avšak sú bohaté aj na bielkoviny a prospešné tuky. Samozrejme, siahnuť môžete aj po mandľovom, pistáciovom či kešu masle.


Zdroj foto: freepik.com

Bobule prospievajú srdcu i mozgu

Ak si dáte šálku mixu rôznych bobúľ, dodáte do tela približne 15 gramov sacharidov. Bobule disponujú výnimočnými zdravotnými benefitmi a hodia sa aj do diétneho jedálnička. Majú nižší obsah cukru a obsahujú veľa vlákniny. Bobuľové ovocie je zdrojom antokyánov, vitamínu C, minerálov i stopových prvkov.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com