Nízkokalorické potraviny na chudnutie: Tieto sú skutočné zoštíhľovače!

V dnešnej dobe má väčší význam zmysel a láska pre estetiku, ako to bolo v minulosti. Nie pre nič za nič sa denne trápia mnohí ľudia vo fitnes štúdiách, aby zhodili prebytočné kilogramy, a tak dosiahli vysnívanú postavu, ktorú neustále prezentujú reklamné spoty a holywoodske filmy.

Často však napriek drine v posilňovni neprikladajú potrebný význam zdravej výžive. Ani hodiny dlhý tréning neprinesie požadované ovocie, ak s tréningovým partnerom následne navštívia fast-food. Že nie je problém sa zdravo a nízkokaloricky najesť, by nás mohlo presvedčiť nasledujúcich 9 naskutku chutných príkladov.

9 zoštíhľovačov s málo kalóriami

1. Paprika
V mnohých jedlách by mohla paprika perfektne nahradiť mäso. Nielenže dobre chutí, ale má iba cca 19 kalórií na 100 garmov a z väčšej časti pozostáva z vody. Nemali by sme zabúdať ani na obsah vitamínu B6 a kyseliny listovej v nej, ktoré sú prevenciou ochorení srdca.

2. Jahody
O nič menej zdravé, ale o to sladšie sú jahody. Sú veľmi vhodnou desiatou alebo olovrantom. Majú približne 32 kalórií na 100 gramov. Sú výbornou prevenciou diabetu.

3. Uhorka
Nemala by chýbať v žiadnom šaláte. Táto zelenina pozostáva skoro z 90% obsahu vody a v primere obsahuje 15 kalórií na 100 gramov.
Vhodný snack: nízkotučný tvaroh ochutiť bylinkami a k tomu jesť nakrájanú uhorku.

4. Vodový melón
Ďalšiu možnosť, ako sa chutne a zdravo stravovať ponúka vodový melón. Má cca 35 kalórií na 100 gramov a vysoký podiel vody a svojou sladkou chuťou znižuje chuť na iné sladkosti.

5. Reďkovka
So 14 kalóriami na 100 gramov sa reďkovka radí medzi na kalórie najchudobnejšie druhy zeleniny. Pri diétach vhodná do šalátov alebo ako maškrta k televízii. Napriek tomu, že sú to iba malé guľočky, dobre zasýti a pôsobí dezinfekčne.

6. Špenát
Čo nás učil Pepek námorník, že špenát je dobrý pre telo a svaly, sa javí ako pravdivé, lebo špenát je bohatý na kyselinu listovú a Omega -3-mastné kyseliny.
Okrem zdravotných účinkov disponuje špenát len 23 kalóriami na 100 gramov, a preto by mal prísť na náš stôl čo najčastejšie.

7. Paradajka
Hodia sa takmer ku každému jedlu a vynikajúco chutia. So 17 kalóriami na 100 gramov sú vynikajúcimi zasycovačmi. Je dokázané, že človek prijme oveľa menej kalórií, ak pred hlavným jedlom zje misku paradajkového šalátu. Šalát sám o sebe dosť zasýti, a preto zjeme menej hlavného jedla.

8. Parmezán
Ak si neviete odoprieť chutnú pizzu, potom si ju obložte a upečte radšej sami. Namiesto pôvodných syrov použite na oblohu parmezán. Nielenže je bohatý na proteíny a má o mnoho viac kalcia ako iné druhy syrov, ale aj menej kalórií- 21 kalórií na 1 čajovú lyžičku.

9. Popcorn
A prirodzene nemusíte zabúdať ani na maškrty. V kine alebo príležitostne pri televízii s priateľom si môžete dopriať aj pukance. 100 gramov slaného popcornu obsahuje približne 115 kalórií. Dá sa pripraviť aj bez tuku.
Možno sa zdá na prvý pohľad, že 115 kalórií je príliš veľa, ale oproti iným maškrtám napr. čipsom, ktoré majú 530 kalórií, je naozaj nízkokalorický.

Iste existuje množstvo iných nízkokalorických potravín. Netreba však nikdy zabúdať, že zdravá výživa je základným kameňom každej úspešnej diéty. Pri správnom výbere potravín nemusíte zabúdať ani na maškrtenie. Čokoládu a zmrzlinu nahraďte sezónnym ovocím. Potom môžete maškrtiť bez výčitiek svedomia.

(-de-)