Nie je vegetarián ako vegetarián – typy vegetariánskej stravy

Vegetariánstvo sa stáva čoraz populárnejším výživovým smerom. Avšak nemalo by byť záležitosťou módy, ale výsledkom vnútorného presvedčenia a rešpektovania toho, čo nám hovorí vlastné telo.
Ak sa riadime týmito pravidlami, usilujeme sa o zdravú, pestrú a vyváženú stravu, prevažne na rastlinnom základe, a takisto dodržiavame ďalšie zásady zdravého životného štýlu (kvalitný a dostatočne dlhý spánok, pravidelné cvičenie, vhodný pitný režim, pozitívne myslenie…) môžeme si s pokojom povedať, že sa o svoje zdravie staráme a eliminujeme riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení.
Zároveň pripomíname, že nikto nemôže tvrdiť, že vegetariánska strava je najzdravšou, nakoľko  závisí od kvality jedálnička, podobne ako v prípade, keď človek konzumuje i potraviny živočíšneho pôvodu. Za najprospešnejšiu z hľadiska prevencie ochorení, nadváhy i obezity je stále považovaná stredomorská strava.
Typy vegetariánskej stravy
Lakto-ovo vegetariánska strava

Tento typ vegetariánstva patrí k najrozšírenejším. Lakto-ovo vegetariáni nejedia mäso ani ryby, avšak konzumujú živočíšne produkty v podobe vajíčok, mlieka a mliečnych výrobkov. To znamená, že v jedálničku sú zahrnuté aj potraviny obsahujúce mlieko a vajíčka, ako napríklad maslo, syry, kyslá smotana, tvaroh atď.
Lakto vegetariánska strava
Už samotný názov napovedá, že takáto strava nezahŕňa žiadne mäso, ryby, ale ani vajíčka. Naopak, mlieko a mliečne výrobky sú v nej zastúpené, a teda predstavujú dobrý zdroj bielkovín i vápnika.
Ovo vegetariánstvo
Na rozdiel od lakto vegetariánstva ovo vegetariáni nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky, ale doprajú si vajíčka. Zástancovia tohto typu stravovania sa často rozhodnú pre vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov z jedálnička kvôli praktikám, ktoré sa používajú pri produkcii mlieka. Iní majú problém s intoleranciou laktózy alebo alergiou na bielkovinu kravského mlieka, teda kazeín.
Flexitariánska strava
Flexitariánom sa často hovorí aj polovičný vegetariáni, pretože sa snažia jesť mäso čo najmenej. Flexitariánstvo bývava prechodom k vegetariánskej a vegánskej strave. Vo flexitariánskom jedálničku sú bohato zastúpené strukoviny, obilniny, zelenina, ovocie, orechy, semená, za studena lisované oleje atď. Ak teda chcete obmedziť mäso v jedálničku, urobiť niečo pre seba i planétu, flexitariánstvo môže byť dobrou voľbou.
Pesco vegetariáni
Pestrý jedálniček pesco vegetariána môže byť podobný stredomorskému stravovaniu, pretože sú v ňom zastúpené ryby. Pesco vegetariáni teda konzumujú rastlinnú stravu a ryby. Ryby sú zásobárňou protizápalových omega-3 tukov, ktoré sú nedostatočne zastúpené nielen v jedálničkoch vegetariánov, ale aj „všežravcov“ a väčšina odborníkov ich odporúča suplementovať.
Vegánstvo
Vegánska strava je strava založená na čisto rastlinnej báze. Je zostavená zo strukovín, zeleniny, ovocia, obilnín, semien a orechov. Mnohí vegáni nekonzumujú, napríklad ani med a takisto sa vyhýbajú kozmetike testovanej na zvieratách, koženej obuvi a oblečeniu. Pri vegánstve je nevyhnutné suplementovať vitamín B12 a takisto je kontraindikované počas tehotenstva a dojčenia.
Mirka