Nie je vegetarián ako vegetarián

Novodobé formy vegetariánstva búrajú mýty o úplnom vylúčení mäsitých pokrmov z jedálnička. K dominantnej rastlinnej strave postupne pribúdajú aj konkrétne druhy mäsa a iné špecifické potraviny.

Vegetariánstvo sa ako forma životného štýlu stalo plnohodnotnou súčasťou dnešnej modernej spoločnosti a na špecifické stravovacie nároky sa pomerne rýchlo dokázali adaptovať aj mnohé gastronomické prevádzky. Mäsité špeciality sú v jedálnom lístku čoraz viac vyvážené ponukou jedál v samostatnej sekcii pre vegetariánov či dokonca vegánov. Napriek tomu, že už nejaký čas sa vegetariánstvo rozdeľuje na ďalšie výrazne sa od seba líšiace „podformy“, pod týmto pojmom si nezainteresovaná verejnosť naďalej predstavuje práve pôvodný význam vegetariánstva, ktorý spočíva v úplnom vymiznutí mäsa z každodennej stravy. Popri klasickom vegetariánstve vznikli v rýchlom slede jeho nové upravené formy, ktoré sa stali rovnako lákavými ako samotné vegetariánstvo.

Pesco-vegetariáni

Zatiaľ čo typickí vegetariáni zaraďujú rybie mäso do rovnakej kategórie ako akýkoľvek iný druh mäsa, pri pesco-vegetariánstve sú špeciality z rýb bežnou súčasťou stravovacieho plánu. Rovnako neexistuje obmedzenie ani v prípade morských plodov, ktoré môžete ako pesco-vegetarián smelo denne konzumovať. Núdza nie je ani o množstvo receptov šitých na mieru pre pesco-vegetariánov, a to vo všetkých národných kuchyniach.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Pulo-vegetariáni

Výraznú dominanciu si rastlinná strava udržuje aj u pulo-vegetariánov, ktorých pomenovanie vychádza z názvu ryžového pokrmu pulao. Táto typická špecialita ázijskej kuchyne je zvyčajne obohatená o hydinové mäso, ktoré pulo-vegetariáni môžu konzumovať bez obmedzení. Ostatné druhy mäsa sú však aj naďalej súčasťou zakázaného zoznamu. Táto forma vegetariánstva je doplnená práve o ľahko stráviteľné hydinové mäso, ktoré nenarúša koncept vegetariánstva ako zdravšej formy stravovania.

Zdroj obrázka: unspalh.com

Flexitariáni

V prípade flexitariánov sa často rozchádzajú názory o tom, či je ich zaradenie k vegetariánov opodstatnené. Základnou filozofiou flexitariánstva totiž nie je žiadne striktné dodržiavanie stravovacích pravidiel, ale ide výlučne o snahu sčasti znížiť konzumáciu mäsitých pokrmov a súčasne spestriť svoj jedálniček o rastlinné produkty.  Flexitariánstvo možno označiť aj za dočasné vegetariánstvo, ktorého hlavným spúšťačom je snaha upraviť a výraznejšie pozmeniť svoje stravovacie návyky len na určitú dobu. 

Zdroj obrázka: pexels.com

Semi-vegetariáni

Stravovací štýl semi-vegetariánov možno doslova opísať ako polovegetariánsky, keďže priaznivci tejto  formy sa síce sústreďujú na prevahu rastlinnej stravy, avšak dopĺňajú ju rybami a ľahkým bielym hydinovým mäsom. Niekedy dochádza k zamieňaniu významu flexitariánstva a semi-vegetariánstva, pričom rozdiely sú pomerne zjavné, a to či už z hľadiska časového trvania a prerušovania návykov, alebo v prípade rozsahu obmedzení v mäsitých zložkách dennej stravy.

Zdroj obrázka: unsplash.com

Ovo-vegetariáni

Ovo-vegetariáni sa svojou filozofiou ponášajú skôr na vegánsky štýl stravovania a okrem samotného mäsa vyraďujú zo svojho jedálnička aj mliečne živočíšne výrobky. Súčasne s rastlinnými produktmi tvoria výraznú zložku ich stravy vajcia a takisto vaječné pokrmy, čím sa zreteľne líšia od pôvodných vegánov. Túto formu stravovania preferujú najmä vegetariáni s laktózovou intoleranciou, ktorí okrem mäsa nekonzumujú ani živočíšne tuky v akejkoľvek úprave. 

Zdroj obrázka: unsplash.com

Zuzana Bánska