Nie je ryža ako ryža. Čo by ste mali o ryži vedieť

Vezmete si vždy z regálu ryžu, ktorá vám prvá padne pod ruku alebo sa riadite podľa ceny?
Potom by ste mali vedieť, že nie je ryža ako ryža. Jednotlivé druhy ryže sa líšia nielen v obsahu živín, tvarom a vôňou, ale aj konzistenciou, ktorú majú po uvarení. Preto sa napríklad na prípravu krémového talianskeho rizota odporúča ryža arborio. Naopak, ak chcete, aby bola ryža po tepelnej úprave sypká, kúpte si patna ryžu.

Klasikou je biela lúpaná ryža

Pri výrobe bielej ryže sa používajú postupy, ktoré ju zbavia jednotlivých vrstiev a tým aj živín, ktoré sú v nich zastúpené. Teda ide o rafinovanú ryžu, ktorá obsahuje oveľa menšie množstvo výživných látok. Preto je výživnejšia hnedá ryža.

Hnedá ryža

Hnedá ryža v porovnaní s bielou obsahuje viac živín, hlavne vlákniny, vitamínov zo skupiny B, vitamínu E, vápnika, horčíku i fosforu. Odporúča sa ako prevencia proti viacerým ochoreniam. Nemýľte si však hnedú ryžu s ryžou natural, ktorá sa vyznačuje nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom bielkovín.

Basmati ryža

Pri mnohých receptoch môžete nájsť medzi hlavnými ingredienciami ryžu basmati. Patrí medzi najkvalitnejšie druhy ryžových zŕn na svete. Má príjemnú orieškovú arómu a všestranné použitie. Jej prednosťou je aj nižší glykemický index, ako má bežná rafinovaná ryža.

Jazmínová ryža

Je aromatickým druhom ryže, ktorý je podobný basmati ryži. Keďže má lepkavejšiu štruktúru, hodí sa napríklad na prípravu nákypov.

Arborio ryža

Guľaté zrniečka ryže arborio sú odporúčané hlavne v receptoch na prípravu pravého talianskeho rizota, pretože vytvára požadovanú krémovú konzistenciu.

Divoká ryža

S touto ryžou sa môžete stretnúť v špecializovaných obchodoch, pretože má pomerne vysokú cenu. Nazýva sa aj indiánska ryža a rozoznáte ju aj podľa vzhľadu. Zrnká sú dlhé a tmavé a využívajú sa hlavne do šalátov. V porovnaní s inými druhmi ryže sa varí dlhšie.

Ryža carnaroli

Ak nemáte k dispozícii ryžu arborio, môžete využiť carnaroli ryžu. Podobne ako pri arborio ryži zrnká vstrebú vodu, a teda vytvárajú krémovú konzistenciu.

Patna ryža

Ak hľadáte druh ryže, ktorý sa nebude po uvarení lepiť a bude sypký, určite si pripravte patna ryžu. Je ideálna ako príloha napríklad k mäsu.

-w-