Nežiaduce efekty cvičenia – Nebojte sa ich!

Ak sa už odhodláme k športu, väčšinou nám to pôsobí radosť a naše telo sprevádzajú endorfíny. Málokedy si však uvedomujeme, že počas cvičenia sa môže vyskytnúť viacero nežiaducich efektov, ktoré nás môžu odradiť a musíme s nimi bojovať. Uvedomme si ale, že pekná postava nám zostane, ale nežiaduce efekty určite pominú.


Potenie
Bez potenia pri športe to ani nepôjde, najmä ak pracujeme na zhadzovaní kíl. Potíme sa pri krátkom, intenzívnom ale aj dlhotrvajúcom zaťažení. Telo sa tak zbavuje škodlivín. Je to sprievodný jav intenzívnej záťaže, ktorú sme telu naordinovali. Tu zostáva iba jediné a to, aby ste sa na šport vyzbrojili kvalitným antiperspirantom.

Červená tvár
Častým javom pri športeje červená tvár. Nemusíte sa báť, ani sa na cvičenie vykašľať v obave, že robíte niečo zle. Červenanie je spôsobené okysličenou krvou, ktorá sa nahrnie pod pokožku, a tým zabraňuje prehriatiu. Buďte si istá, že do hodinky pominie.

Pocit trasenia pri cvičení
Ak dávame telu riadne zabrať, objaví sa pocit trasenia pri cvičení. Ide najmä o partie, ktoré sú na záťaž najmenej zvyknuté, a preto to nepreháňajte. Zotrvajte v pravidelnom tréningu, tým svaly posilníte a trasenie odrazu zmizne.

Kvapkanie z nosa
Ak ste bežec, alebo máte iba radi pohyb na čerstvom vzduchu, kvapkaniu z noha sa nevyhnete. Pravidelnosť nádychov a výdychov na čerstvom vzduchu spôsobia tento jav, aj keď nemáte nádchu. Postačí vreckovka do povinnej výbavy a problém je vyriešený.

Svalovica
Stali ste sa pravidelným návštevníkom fitnescentra, čo pociťuje aj vaše telo. Svalová horúčka nie je ničím príjemným. Uvoľňuje sa kyselina mliečna, ktorá je sprevádzaná bolesťou svalov. Je to však znak, že ste odviedli dobrú prácu. Počas svalovej horúčky si doprajte regeneráciu a odpočinok, aby ste mali dostatok síl pri ďalšom tréningu.

Autor: Andrea Zummerová