Neviete si predstaviť Vianoce bez vanilky. Tu je jej TOP 5 pozitív!
Používate pri pečení vianočných dobrôt vanilkové struky? Robíte dobre, pretože vanilka nielen krásne vonia a chutí, ale má aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Nachádzajú sa v nej vitamíny skupiny B, draslík, meď, mangán, vanilín a mnoho ďalších látok. Aké sú teda benefity vanilky, ktoré stoja za zmienku?
Podporuje zdravie srdca
Pravidelná konzumácia vanilky sa spája s posilnením činnosti srdca, pretože pôsobí ako prevencia proti ateroskleróze a tiež má protizápalové vlastnosti. Podľa holandských vedcov konzumácia vanilky znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pričom tento účinok pripisujú odborníci práve vanilínu – aktívnej zložke vanilky.
Má antioxidačné vlastnosti
Vanilka je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Disponuje aj antibakteriálnymi vlastnosťami a podporuje zdravie imunitného systému. Ak teda chcete eliminovať oxidačný stres a jeho následky, určite nezanevrite na vanilku.
Disponuje protizápalovými vlastnosťami
Vanilka bola pre svoje protizápalové vlastnosti používaná už v minulosti a uplatnenie nachádza v tomto smere i dnes. Aj tu zohráva jednu z najdôležitejších úloh vanilín, teda hlavná zložka vanilky. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Indian Journal of Medical Research môže byť vanilín prospešný pre ľudí, ktorí trpia zápalovými ochoreniami pečene. Výborný je tiež na zmiernenie dny a artritídy.
Zmierňuje úzkostné stavy
Pokiaľ trpíte úzkosťou a neviete si s tým dať rady, vyskúšajte vanilku. V tomto prípade je výborná aromaterapia. Vanilková vôňa totiž priamo pôsobí na hladinu hormónov v mozgu a upokojuje. Je teda výborným prírodným prostriedkom nielen na úzkostné stavy, ale pomáha i lepšie zvládať stres.
Je pokladom pre vlasy i pleť
Vanilka sa často používa aj v kozmetike a nie je to náhoda – je bojovníčkou proti štepeniu a vypadávaniu vlasov. Takisto pomôže pri akné, pretože má antibakteriálne vlastnosti a stimuluje hojenie.
Ako vanilku použiť?
Vanilka sa hodí do rôznych sladkých dobrôt, ako sú zákusky, koláče, krémy, zmrzlina, ale aj do alkoholických či nealkoholických nápojov. Ak ste ešte vanilkový struk nepoužili, nemáte sa čoho obávať, pretože je to jednoduché – struk pozdĺžne rozrežte a tupou stranou noža vydlabte drobulinké čierne zrniečka z oboch polovíc struku a pridajte ich tam, kde potrebujete.
-w-