Neviete si poradiť s nespavosťou? Tieto bylinky fungujú!

Počas spánku sa telo regeneruje. Kvalita spánku určuje celkové fungovanie organizmu a následné zvládanie dennodenných povinností. V dôsledku stresu a rýchleho životného tempa trpí nespavosťou stále viac ľudí. Pomocníkmi pri liečbe nespavosti môžu byť aj niektoré bylinky. Poznáte ich?

Hygienu spánku nenahradí žiadna liečivá bylinka...
Pôsobenie bojovníčok zo sveta rastlín proti nespavosti je efektívnejšie vtedy, keď budete dôslednejšie dodržiavať hygienu spánku. Snažte sa ukladať na odpočinok v pravidelných intervaloch. Miestnosť určená na spánok musí mať primeranú teplotu, dostatok čerstvého vzduchu, tmy a nevyhnutnosťou je aj izolácia od všetkých zvukov. Zo spálne odstráňte všetky elektrické spotrebiče a mobilné telefóny. Kvalitný spánok pomáha podporovať aj športová aktivita, ale odstup od pohybu a plánovaného spánku by mal byť niekoľko hodín.

Uvarte si čaj pre pokojný spánok podľa nášho návodu!
Existuje niekoľko bylín, ktoré účinne bojujú proti nespavosti. Čaj z nich si pripravte hodinu pred plánovanou dobou odpočinku.

* Kamilky pre deti i dospelých

Harmanček je jednou z najobľúbenejších bylín. Len ťažko by sme hľadali niekoho, kto nepozná vôňu a chuť tejto liečivej rastliny. Bylinná vňať disponuje sedatívnymi účinkami, preto je vhodná na liečbu nespavosti. Odporúča sa nielen na prípravu odvaru, ale aj kamilkového kúpeľa.

* Levanduľa účinkuje nielen pod vankúšom

Pri trápení sa s nespavosťou odporúčajú babky bylinkárky umiestniť vrecúško s levanduľou pod vankúš. Ak nemáte k dispozícii sušenú bylinu, pomôže aj esenciálny olej. Pár kvapiek nakvapkajte na bavlnenú handričku a niekoľkokrát hlboko vdýchnite príjemnú vôňu.

* S nespavosťou v dôsledku starostí si poradí mučenka

Mučenka je súčasťou viacerých prírodných preparátov, ktoré sú určené na posilnenie výdatného spánku. Je výborné prírodné sedatívum, ktoré nemá žiadne vedľajšie účinky. Siahnuť môžete po spánok navodzujúcom čaji alebo tinktúre.
Okrem uvedených rastlín pomáhajú pri nespavosti aj valeriána lekárska, ľubovník bodkovaný a ďalšie.

Tip na záver – Čaj na pokojný spánok

Na prípravu použijeme valeriánu lekársku, kvet lipy a rastlinu kava kava (využíva sa na prípravu nápoja používaného na ostrove Fidži) v pomere 20 percent. Zvyšných 40 percent tvorí harmanček. Zmes zalejeme horúcou vodou a pod pokrievkou lúhujeme 10 minút. V pokoji vypijeme po dúškoch.

MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, photostock