Netradičné Vianoce: Rusko a Veľká Británia

Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku, ku ktorým sa viaže mnoho zvykov a povier, tradičných jedál a ozdôb. Každá krajina má svoje typické vianočné zvyky a pokrmy, ktoré môžu byť inšpiráciou aj pre náš stôl.

Rusko
Podľa juliánskeho kalendára, ktorý platí v Rusku, vítajú narodenie Ježiša Krista 24. decembra, čo je podľa nášho gregoriánskeho kalendára 6. januára. Vianoce v Rusku boli pôvodne spojené s mnohými tradíciami. V roku 1918 však boli zakázané, a tak tradície zanikli a s nimi aj Vianoce. Namiesto nich sa v mnohých rodinách oslavuje Nový rok s Jolkou – vyzdobenou jedličkou a darčeky nadeľuje Dedo Mráz, ktorého sprevádza Snehulienka. Okolo ozdobenej jolky sa schádza celá rodina, ktorá tancuje a spieva. Príprava na vianočné sviatky začína pre pravoslávnych veriacich už 28. novembra predvianočným pôstom, ktorý trvá až do 6. januára, teda 40 dní. Na Štedrý večer sa podávajú bezmäsité pokrmy a ryby, obľúbené sú vareniky – taštičky z kysnutého cesta plnené zemiakmi, ryžou, kapustou alebo hubami. Tradičným jedlom je Kuťja - pšeničný nákyp s mandľami, hrozienkami, slivkami, makom, orechami a cukrom. A samozrejme vzvar – kompót zo sušeného ovocia. Základ novoročnej hostiny tvorí pečená bravčovina s chrenom, zo sladkostí tulský perník a torty.

Kapustovo vajcové koláče - pirožki

Cesto: 1kg pšeničnej múky, 700ml vlažného plnotučného mlieka, 150g trochu roztopeného margarínu, 50g kvasníc, ½ čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička cukru
Plnka: 1 malá kapustová hlávka (biela), 6 vajec, natvrdo uvarených, 150g masla, soľ
Na ozdobenie: koriander, 1 vajce

Kapustu narežte na tenké kúsky a uvarte v slanej vode približne 7 minút. Do uvarenej kapusty pridajte maslo a nechajte vychladnúť 10-15 minút. Nakrájajte vajcia na kocky a primiešajte do nich kapustu a dobre osoľte.
Vymiešajte spolu 2 lyžice mlieka, 1 čajovú lyžicu cukru a kvasnice. Pridajte 330 g múky a postupne pridávajte zvyšné mlieko. Všetko dobre premiešavajte, aby nevznikli hrudky. Cesto nechajte 30 minút, kým kvások narastie. Potom pridajte soľ, margarín a zostávajúcu múku. Rozmieste cesto rukou, kým nie je hladké a nelepkavé. Cesto zakryte a nechajte na teplom mieste 1-2 hodiny. Potom si postupne rozdeľte na malé guľky, každú z nich rozvaľkajte a pridajte 2 čajové lyžice plnky, dobre uzavrite okraje a vyformujte do tvaru guľky. Potrite každý kúsok rozbitým vajcom a môžte zvrchu posypať semenami koriandru.

Veľká Británia
Vianoce sa vo Veľkej Británii začínajú prvým adventným dňom a končia sa na Troch kráľov. 24. decembra sa Angličania ešte len pripravujú na tú najväčšiu slávu. Spievajú koledy, balia darčeky a deti si večer pred spaním vešajú na koniec postele alebo na rímsu kozuba vianočné pančuchy. V Británii nenosí deťom darčeky Ježiško, ale Father Christmas (otec Vianoc), ktorý sa v noci z 24. na 25. decembra spustí cez komín do domu a naloží ich do pančúch na kozube alebo posteli. Čo sa do nich nevmestí dá pod vianočný stromček. Hlavným vianočným sviatkom je 25. december. Oslavovať sa začína hneď ráno, keď sa všetci zídu pri vianočnom stromčeku a rozbaľujú darčeky. Hlavným jedlom tohto slávnostného dňa je Christmas dinner. Podľa názvu by to mala byť vianočná večera, ale toto jedlo sa začína jesť už okolo obeda. Tvorí ho pečený moriak, ktorý je servírovaný s pečenými zemiakmi a zeleninou, plnkou a brusnicovou omáčkou. Po moriakovi nasleduje tradičný Christmas pudding. Nie je to však puding, ako ho poznáme my, ale niečo ako ovocný koláč s hrozienkami, čerešňami a orieškami, poliaty pudingom. Zvykom je vystavovať vianočné pohľadnice na rímsu kozubu a pobozkať sa pod vetvičkou imela.

Tradičný vianočný puding
250g sultániek, 250g hrozienok, 150g ríbezlí, 100g sušených brusníc, 100ml rumu (alebo brandy), 75g mrkvy, 1 citrón, 2 pomaranče, 75g múky, 1čajová lyžica sódy, 1 polievková lyžica perníkového korenia, 175g masla + extra na vymastenie, 100g orechov, 150g strúhanky, 175g hnedého cukru, 3 veľké vajcia
Do misky dáme sultánky, hrozienka, ríbezle a brusnice a zalejeme ich rumom. Nastrúhame mrkvu a kôru z 1 pomaranča a citróna a pridáme to k ovociu. Zalejeme 2 dcl pomarančovej šťavy, premiešame a necháme odstáť prikryté asi 2 hodiny. Vymiešame maslo s cukrom, po jednom pridávame vajcia, múku zmiešanú so sódou a korením, nasekané orechy, strúhanku a ovocie. Riadne premiešame a pečieme v miskách vymastených maslom, ktoré prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Misky poukladáme na hlbší plech, do ktorého nalejeme asi 3cm vody. Plech na tesno prikryjeme alobalom a pečieme na teplote 160 °C asi 2 hodiny.

Janka Radimáková