Netradičné Vianoce: Francúzsko a Španielsko

Každá krajina má svoje zvyky a obyčaje. Najväčšie rozdiely možno vídať na svadbách a počas vianočných sviatkov. K Vianociam sa viažu nielen rôzne zvyky, ale aj klasické pokrmy, ktoré sa v mnohých krajinách odlišujú od tých našich. Avšak, môžu byť dobrou inšpiráciou, ako osviežiť náš stôl.

Francúzsko
Darčeky vo Francúzsku nosí Otec Vianoc (Pere Noël). Ide o alegorickú postavu, ktorá je zobrazovaná ako starý fúzatý muž s množstvom darčekov. Dostáva od detí listy s ich želaniami a má lietajúce sane ťahané sobmi. Francúzi si potrpia na bohatú výzdobu, ako interiéru, tak exteriéru. Typickým stromčekom je jedľa, ktorá je hlavnou dekoráciou v každej rodine. Vianočná nádielka darčekov sa koná, ako u nás, na Štedrý deň večer. Vianoce sú predovšetkým rodinným sviatkom. Na Štedrý deň navštevujú Francúzi svojich rodičov, príbuzných a známych. Vianočná večera nezaprie v sebe zvyky povestnej francúzskej kuchyne. Predjedlami sú ustrice a biele klobásy, v mestách slimáky a rybia polievka. Na štedrovečernom stole sa tradične objavuje pečený moriak s gaštanovou plnkou a kurčatá so zeleninovým šalátom, paradajkami a olivami, ale tiež pečená hus na divoko. Francúzi milujú mušle upravené na rôzne spôsoby, kaviár, údeného lososa alebo obaľované žabie stehienka. Nesmie chýbať ani niekoľko druhov syrov. Zo sladkých dezertov sa servíruje trufle z čokolády a datlí, koláč so smotanou, čokoládové salámy a roláda v podobe vianočného polena ozdobená zelenými lístkami a červenými plodmi cezmíny. Keď sa hostina pretiahne, rozdávajú sa darčeky až na druhý deň ráno. Počas celej večere sa popíja víno a calvados (jablčná pálenka). Posledným vianočným sviatkom je vo Francúzsku deň Troch kráľov. Deti ho milujú, pretože mamy pečú na rozlúčku s Vianocami La Galette du Roi, veľkú tortu ozdobenú korunou vystrihnutou zo zlatého papieru. Do torty sa zapeká malá figúrka čierneho kráľa. Ten, kto ho nájde, je menovaný čestným kráľom osláv.

Obľúbené kurča (podľa Duranda)
1 kurča, 200 ml bieleho vína, 6 plátkov šunky, 3 strúčiky cesnaku, 3 paradajky, 2 cibule, 2 polievkové lyžice múky, 6 polievkových lyžíc olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať
Na menšie porcie rozkrájame kurča, vykostíme ho, posolíme, pokoreníme a obalíme v múke. Prudko ho opečieme z oboch strán, potom teplotu znížime a za stáleho obracania pomaly opekáme dozlata. Keď je mäso prepečené a mäkké vyberieme ho a odložíme na teplé miesto. Nakrájanú cibuľu speníme na zvyšku oleja, pridáme štvrtinky paradajok, pretlačený cesnak a na rezančeky pokrájanú šunku, krátko opražíme, prilejeme víno a šťavu dusíme až do zhustnutia. Mäso prelejeme šťavou a servírujeme s ryžou alebo zemiakmi.

Španielsko
Oslavy Vianoc v Španielsku prebiehajú v znamení spevu, hudby a tanca. Obľúbenou súčasťou vianočných osláv sú tzv. representacion, čiže živé obrazy betlehemov pred kostolmi. Na Štedrý deň sa tradične schádzajú rodiny v dome rodičov. Jeden rok u rodičov manželky, druhý u rodičov manžela. Pri príprave štedrovečernej večere pomáhajú všetci – ženy aj muži. Tá začína až okolo desiatej večer a končí hlboko v noci. Hodovanie strieda spev okolo Betlehemu s jasličkami, ktoré sú až do polnoci prázdne. Zvykom je, že najmenší člen rodiny presne o polnoci položí Ježiška do jasličiek. Darčeky roznášajú na Štedrý deň Traja králi. Tí síce slávia svoj sviatok až v januári, ale svoju ústrednú rolu napĺňajú už v prvý deň Vianoc, kedy deťom na uliciach rozdávajú drobné darčeky – sladkosti z nugátu, alebo rôzne druhy maslových sušienok. Nechýba ani marcipán. Tie skutočné “vianočné darčeky” sa v Španielsku rozdávajú až na Troch kráľov. Ľudia sa obdarúvajú prútenými košmi plnými všakovakých vianočných darčekov, exotického i domáceho ovocia a archívneho vína. Deti nečaká vianočná nádielka pod stromčekom, ale dáva sa do topánok. Na Štedrý večer sa ako hlavný chod podáva baranie, jahňacie alebo kozľacie mäso s množstvom zeleniny, ovocia a vínom. Nesmú chýbať sladké múčniky a zákusky. Každý kraj pripravuje svoje špeciality. V Andalúzii gazdinky pečú napríklad korenený mandľový koláč s ovocím. Obľúbenou vianočnou pochúťkou sú olejové a maslové placky, omelety a citrónová torta s kandizovaným ovocím. V obchodoch a na tržniciach sa predáva pečivo s píniovými jadierkami rýchle opečenými na sladkom oleji a drobné vaječné cukrovinky.

Tradičný dezert - Flan
150 g cukor, 1 konzerva Salka, 1 konzerva kondenzovaného mlieka bez cukru, 3 vajcia, 2 čajové lyžice vanilkového extraktu

Najskôr predhrejeme rúru na 170 stupňov. Popri tom dáme zohriať plnú kanvicu vody. Do ohňovzdornej formy nasypeme cukor a položíme na mierny oheň. Za občasného miešania zohrievame až dovtedy, kým sa cukor nezmení na sirup. Nádobu zložíme z ohňa až tesne pred tým, ako sa cukor zafarbí na javorovú farbu. Položíme ju na studený povrch a necháme trochu ochladiť. Medzitým, ako sa nádoba chladí, rozvírime tekutý karamel tak, aby sa dostal aj na okraje formy. Obe kondenzované mlieka vylejeme do misy, potom k ním vyšľaháme vajcia a vanilkový extrakt. Do karamelovej formy vylejeme zmes a položíme do hlbokého plechu, do ktorého pridáme vriacu vodu asi do výšky 2,5 cm. Necháme upiecť až kým hmota nezhustne. Napokon nádobu vyberieme z vodného kúpeľa a necháme ju vychladnúť. Vložíme ju najlepšie na celú noc do chladničky. Servírujeme tak, že flan vyklopíme na tanier, aby sirup nevytiekol.

Autor: Janka Radimáková